Τσάι, το θαυματουργό!

Το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο στο κόσμο μετά το νερό.

Το φυτό του τσαγιού ονομάζεται Camelia Sinensis προέρχεται από την Ασία, ενώ η ιστορία του τσαγιού αρχίζει τον καιρό της δυναστείας των Ming. Πολλοί διαχωρίζουν το τσάι σε πράσινο ή μαύρο κάτι που δεν εξαρτάται από το χρώμα του φύλλου του φυτού αλλά από την επεξεργασία των φύλλων μετά τη συλλογή τους, καθιστώντας έτσι τα πράσινα φύλλα λιγότερα επεξεργασμένα και πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά.

Το τσάι, όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μια πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κυρίως των φλαβονοειδών με τη διαφορά ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από τη Βιταμίνη C και απορροφούνται πιο εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αποκαλούμε το τσάι θαυματουργό γιατί καθένα από να συστατικά του ξεχωριστά έχει θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύοντας τις άμυνες του.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΣΑΓΙΟΥ

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

φλαβονοειδή

βοηθάει καρδιακές νόσους (μειώνει επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα)

πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά

  • μειώνουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
  • βοηθούν πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

φαινολικό συστατικό

αντιδιαβητική δράση

φυτοοιστρογόνα

βοηθούν πρόληψη οστεοπόρωσης

καφεΐνη

αύξηση θερμοκρασίας δέρματος 

όλα τα συστατικά του τσαγιού βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας και είναι καλή πηγή φθορίου

Μελέτες αναφέρουν ότι 2-5 φλιτζάνια ημερησίως επαρκούν για τη λήψη των θρεπτικών συστατικών παρόλο που δεν υπάρχει τελική άμεση συσχέτιση κατανάλωσης και αποτελεσμάτων. Η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού παράγοντα δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού ούτε εμποδίζει την απορρόφηση της καφεΐνης που εμπεριέχει.

Συγκεντρώνοντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες και μελετώντας τις, αντιλαμβανόμαστε γιατί αποκαλούμε το τσάι θαυματουργό. Καλό θα είναι λοιπόν να το προσθέσουμε όλοι στην καθημερινή διατροφή μας, για αυτό το λόγο ακολουθούν κάποιές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να αυξήσούμε την καθημερινή κατανάλωσή του.

  • κρατήστε 1 μπουκάλι προπαρασκευασμένου τσαγιού στο ψυγείο σας
  • αντικαταστήστε ένα μέρος ή όλη τη ποσότητα καφέ ή αναψυκτικών που καταναλώνετε ημερησίως, είτε με καυτό τσάι ή με παγωμένο
  • κρατάτε φακελάκια τσαγιού στη τσάντα σας ή στο αυτοκίνητό σας αντί για φακελάκια καφέ. Είναι πιο εύχρηστα αφού χρειάζεστε μόνο ένα ποτήρι νερό για να φτιάξετε τσάι και είναι και πιο υγιεινά
  • προσθέστε φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών στο παγωμένο τσάι για περισσότερη γεύση
  • δοκιμάστε μερικά από τα αρωματικά τσάγια όπως ροδάκινο ή λεμόνι εάν βρίσκετε το σκέτο τσάι πικρό ή γευστικά αδιάφορο

….και κυρίως εντάξτε το στη καθημερινότητα σας γιατί είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία σας που αγγίζει τα …. θαύματα!!!

Συμβουλεύει η κα Ειρήνη Αρχοντάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!