Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν με γεμάτη γεύση, ευχάριστο άρωμα και πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι η κύρια πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί το 15% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνουμε.

Σε μερικές μάλιστα περιοχές όπως η Κρήτη, το ποσοστό αυτό φτάνει το 27%. Ο Όμηρος το αποκαλεί το «χρυσό υγρό» και σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα χρησιμοποιούνταν στην καθαριότητα, την παρασκευή αρωμάτων, την καλλυντική φροντίδα, την ιατρική και το φωτισμό. Ο Ιπποκράτης, ο γνωστός γιατρός της αρχαιότητας, έκανε χρήση του ελαιόλαδου για τη θεραπεία των ασθενών του.

Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας. Όπως όλα τα έλαια, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται σε τρία είδη-κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Το ελαιόλαδο διαφοροποιείται από τα σπορέλαια και τα ζωικά λίπη κυρίως γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε ποσοστό μέχρι και 83%.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει βρεθεί ότι ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, μειώνουν τη ολική χοληστερόλη του αίματος και ελαττώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Μάλιστα η μεγάλη ‘’Μελέτη των Επτά Χωρών’’ στην οποία μετείχε και η Ελλάδα κατέδειξε ότι η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν σημαντικά μειωμένη στις χώρες όπου οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων περιλάμβαναν υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα προτείνεται επίσης σε διαβητικούς ασθενείς από τη στιγμή που έχει θετική επίδραση στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και στα επίπεδα της γλυκόζης.

Σε ότι αφορά στη πρόληψη του καρκίνου, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές επιστημονικές εργασίες οι οποίες καταδεικνύουν την ευεργετική δράση του ελαιολάδου, για ορισμένους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Τέλος υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν τη συσχέτιση ελαιολάδου με τη μακροζωία. Έρευνα του 1995 η οποία δημοσιεύτηκε το 1995 στο British Medical Journal και μελέτησε άτομα που γεννήθηκαν τα έτη 1913-14 κατέδειξε ότι όσοι επέζησαν κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου!

Οι Έλληνες λατρεύουμε το ελαιόλαδο που αποτελεί τη βάση της καθημερινής διατροφής μας. Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη κατ’άτομο κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο γεγονός που όπως καταδεικνύεται και από τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας.

Συμβουλεύουν οι Γεωργία Παπάζογλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Ευανθία Λεουνάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!