Τι είναι ο βελονισμός και πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;

Συμβουλεύει η κα Φιλομένη Αρμακόλα Φυσίατρος

Τι είναι ο βελονισμός;

Είναι μια παλιά, αρχαία θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχει τις ρίζες της στη Κίνα και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε επιλεγμένα περιστατικά. Μπορεί να εφαρμοστεί με την εισαγωγή της βελόνας στα βελονιστικά σημεία (ξηρός βελονισμός), με έγχυση ουσιών κυρίως αναλγητικών, σε σημεία βελονισμού (υγρός βελονισμός), με ηλεκτρική διέγερση (ηλεκτροβελονισμός) και τέλος με χρήση συσκευών λέιζερ. Με τον βελονισμό μεταφέρονται ερεθίσματα στις περιοχές όπου ο ασθενή μας αναφέρει πόνο (γόνατο, αυχένα, μέση) ώστε να έχουμε την αναλγητική του δράση.

Ποιος μπορεί να μας κάνει βελονισμό, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε ασφαλείς;

Πρόκειται για μια ιατρική πράξη που πλέον χρησιμοποιείται κι από αρκετούς θεραπευτές, οι οποίοι έχουν λάβει την εξειδίκευση. Αποτελεί όμως ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς γιατί όχι μόνο έχουν εκπαιδευτεί στον βελονισμό αλλά και εξετάζουν τον ασθενή, ώστε να διαγνώσουν την πάθηση, η οποία ίσως να είναι επείγουσα και να χρήζει άλλης θεραπευτικής αγωγής.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα γιατρών που ασχολείται με τον βελονισμό;

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα νόσων εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ωφελούνται του βελονισμού. Έτσι εκτός των ιατρών φυσικής ιατρικής αποκατάστασης, ρευματολόγοι, ορθοπεδικοί, αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, δερματολόγοι και άλλες ειδικότητες χρησιμοποιούν τον βελονισμό.

Ποια τα πλεονεκτήματα του βελονισμού;

Το κυριότερο πλεονέκτημα του βελονισμού είναι η άμεση δράση σε χρόνιες και οξείες μυοσκελετικές παθήσεις. Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, η συνεδρία διαρκεί λίγο, ενώ τα αποτελέσματα του βελονισμού διαρκούν έως και μήνες. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό μας σύστημα. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί συνοδευτικά και τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή να μειώσει την φαρμακευτική δοσολογία . Πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία. Οι παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν είναι ένα μικρό τσίμπημα που μπορεί να νιώσει ο ασθενής εκείνη τη στιγμή ή μικρά τοπικά αιματώματα που μπορούν να παρατηρηθούν στην περίπτωση που ο ασθενής μας λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν με τον βελονισμό ή υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες στις οποίες το προτείνουμε;

Σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει γίνει μια σειρά κλινικών μελετών με μεθοδολογικά κριτήρια κατά την οποία έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός συμβάλλει στην θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ινομυαλγίας, αυχεναλγίας, επικονδυλίτιδας, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, περιαρθρίτιδας ώμου και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων.

Εξετάζουμε τον ασθενή και ανάλογα με την πάθηση και τα συμπτώματα, προτείνεται ή απορρίπτεται η χρήση βελονισμού. Ο συνήθης αριθμός συνεδριών που απαιτούνται είναι από 10 έως 12 συνεδρίες των 20 λεπτών και μπορούν να επαναλαμβάνονται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!