Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου . Το γάλα είτε πλήρες είτε με μειωμένα λιπαρά είναι εξίσου πλούσιο σε ασβέστιο, όμως τα λευκά τυριά υστερούν σε σχέση με τα κίτρινα στη ποσότητα ασβεστίου που περιέχουν.
Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καλές πηγές ασβεστίου είναι και τα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, μαϊντανός και τα σπαράγγια. Επίσης τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και άλλα ψάρια τα οποία παρασκευάζονται με τα κόκαλά τους όπως είναι η κονσέρβα σολομού, τα στρείδια κ.α.
Τα όσπρια και τα δημητριακά παρέχουν αξιόλογη ποσότητα ασβεστίου.
Υπάρχουν και τρόφιμα όπως μερικά σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) τα οποία ενώ φαίνονται πλούσια σε ασβέστιο στη πραγματικότητα δεν αποδίδουν μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό διότι εκτός από το ασβέστιο, περιέχουν και άλλες ουσίες οι οποίες το δεσμεύουν και δυσχεραίνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Άλλα τρόφιμα είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το χαβιάρι και τα ξερά σύκα που περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου.
Τέλος υπάρχουν και τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο όπου ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, όπως είναι τα δημητριακά και τα εμπλουτισμένα γάλατα.
Περιεκτικότητα γαλακτοκομικών σε ασβέστιο
ΤΡΟΦΙΜΟ |
Ca (mg) |
Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι) |
452 |
Παρμεζάνα (30γρ.) |
414 |
Σαρδέλες σε λάδι (100γρ.) |
550 |
Αμύγδαλα (120γρ.) |
359 |
Άπαχο γάλα (1 ποτήρι) |
300 |
Γάλα πλήρες (1 ποτήρι) |
290 |
Γιαούρτι πλήρες (1 κεσεδάκι) |
275 |
Γογγύλια πράσινα μαγειρεμένα (1 κούπα) |
249 |
Μοτσαρέλα (30γρ.) |
207 |
Edam (30 γρ.) |
207 |
Τυρί cheddar (30 γρ.) |
204 |
Σπανάκι μαγειρεμένο (1 κούπα) |
200 |
Gooda (30 γρ.) |
198 |
Φασόλια κονσέρβα (1 κούπα) |
141 |
Φέτα (30 γρ.) |
140 |
Cottage cheese (1 ποτήρι) |
137 |
Συμβουλεύει η Δρ. Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΓΝΑ «ΚΑΤ»