Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο;

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου . Το γάλα είτε πλήρες είτε με μειωμένα λιπαρά είναι εξίσου πλούσιο σε ασβέστιο, όμως τα λευκά τυριά υστερούν σε σχέση με τα κίτρινα στη ποσότητα ασβεστίου που περιέχουν.

Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καλές πηγές ασβεστίου είναι και τα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, μαϊντανός και τα σπαράγγια. Επίσης τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και άλλα ψάρια τα οποία παρασκευάζονται με τα κόκαλά τους όπως είναι η κονσέρβα σολομού, τα στρείδια κ.α.

Τα όσπρια και τα δημητριακά παρέχουν αξιόλογη ποσότητα ασβεστίου.

Υπάρχουν και τρόφιμα όπως μερικά σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) τα οποία ενώ φαίνονται πλούσια σε ασβέστιο στη πραγματικότητα δεν αποδίδουν μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό διότι εκτός από το ασβέστιο, περιέχουν και άλλες ουσίες οι οποίες το δεσμεύουν και δυσχεραίνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Άλλα τρόφιμα είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το χαβιάρι και τα ξερά σύκα που περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου.

Τέλος υπάρχουν και τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο όπου ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, όπως είναι τα δημητριακά και τα εμπλουτισμένα γάλατα.

Περιεκτικότητα γαλακτοκομικών σε ασβέστιο

ΤΡΟΦΙΜΟ

Ca (mg)

Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)

452

Παρμεζάνα (30γρ.)

414

Σαρδέλες σε λάδι (100γρ.)

550

Αμύγδαλα (120γρ.)

359

Άπαχο γάλα (1 ποτήρι)

300

Γάλα πλήρες (1 ποτήρι)

290

Γιαούρτι πλήρες (1 κεσεδάκι)

275

Γογγύλια πράσινα μαγειρεμένα (1 κούπα)

249

Μοτσαρέλα (30γρ.)

207

Edam (30 γρ.)

207

Τυρί cheddar (30 γρ.)

204

Σπανάκι μαγειρεμένο (1 κούπα)

200

Gooda (30 γρ.)

198

Φασόλια κονσέρβα (1 κούπα)

141

Φέτα (30 γρ.)

140

Cottage cheese (1 ποτήρι)

137

Συμβουλεύει η Δρ. Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΓΝΑ «ΚΑΤ»

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!