Το σεξ στην 3η ηλικία

Σπάνια τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι σεξουαλικά ενεργά. Στατιστικές μελέτες αναδεικνύουν το πρόβλημα. Μόλις το 25% ατόμων άνω των 80 ετών είναι σεξουαλικά ενεργό έναντι του 89% ηλικίας 60-64 ετών.

Η απώλεια του αγαπημένου συντρόφου, τα χρόνια προβλήματα υγείας, η χρόνια λήψη φαρμάκων και οι αλλαγές του σώματος οδηγούν στην αποχή από το σεξ. Στην πραγματικότητα όμως η τρίτη ηλικία είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανακαλύψει κανείς νέες σεξουαλικές εμπειρίες. Ο διαθέσιμος χρόνος αυξάνεται και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας ζουν πλέον σε καινούργια οικία.

Ο ηλικιωμένος θα πρέπει αρχικά να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις αλλαγές στο βιολογικό ρολόι του ίδιου και του συντρόφου του. Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τους άνδρες, τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα μειώνονται. Αυτό μπορεί να κάνει την σεξουαλική πράξη πιο αργή (καθυστέρηση στύσης, μικρότερης διάρκειας και έντασης οργασμός).

Από την άλλη στις γυναίκες η ανεπάρκεια των οιστρογόνων μπορεί να τις επηρεάσει ψυχοσυναισθηματικά. Παρατηρείται ατροφία του κόλπου και ξηρότητα. Η ερωτική διάθεση μειώνεται, αλλά αυξάνεται η ανάγκη για συναισθηματική επαφή και συντροφικότητα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τα κύρια νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική πράξη.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να συνδεθεί με πόνο στο στήθος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα μπορεί να είναι η γενεσιουργός αιτία ενός συνεχούς φόβου για πιθανό επικείμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά την σεξουαλική επαφή. Χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι πιθανό να προκαλέσουν δύσπνοια. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι νοσήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην εμφάνιση του ατόμου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την διάθεση για σεξ (μαστεκτομή, κολοστομία).

Τα προαναφερθέντα θα πρέπει ο ηλικιωμένος να τα λαμβάνει υπόψη ώστε να μπορεί να δεχθεί τα νέα δεδομένα και με ευελιξία να προσαρμοστεί. Κάθε άτομο με χρόνια νοσήματα φρόνιμο είναι να ζητήσει την συμβουλή του ιατρού του και να συζητήσει μαζί του την ενδεχόμενη λήψη βοηθητικών φαρμάκων χωρίς ντροπή ή ενοχές. Βασικό όπλο για μια καλή σεξουαλική ζωή είναι η κατανόηση, η επικοινωνία με τον σύντροφο και η έκφραση τρυφερότητας με αγκαλιές ή χάδια.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!