Πείτε ναι στις αντιοξειδωτικές ουσίες και αντίο στο οξειδωτικό stress …

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών το ενδιαφέρον για τις ελεύθερες ρίζες και το λεγόμενο Οξειδωτικό Stress έχει αυξηθεί και αυτό οφείλεται στην αναγνώριση της αξίας των αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες ενισχύουν τον οργανισμό μας θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας και όχι μόνο… Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνουν αυτοί οι τρείς όροι…

Οξειδωτικό stress είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ελευθέρων ριζών, κυρίως του οξυγόνου, και των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι δραστικά μόρια με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης πάνω σε βασικά βιομόρια, όπως τα λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Βομβαρδίζουν καθημερινά τον οργανισμό μας και έχουν ως αποτέλεσμα την φθορά των κυττάρων και του γενετικού υλικού τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο σχηματισμός τους στο κύτταρο βρίσκεται υπό έλεγχο από ένα αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας, που δεν είναι άλλο από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που παίρνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας, και έτσι επικρατεί ισορροπία.

Κάποιες κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη Α (αυγό, γαλακ/κά, συκώτι…), η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριά, ντομάτα…), η Βιταμίνη Ε (Δημητριακά ολικής, αμύγδαλα, έλαια, καρύδια, πράσινα φυλλ.λαχαν.) το Β-Καροτένιο (εσπεριδοειδή, ντομάτα..) τα Φλαβονοειδή (Σόγια, σταφύλι, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι..) το Λυκοπένιο (Ντομάτες και κυρίως πολτός και σάλτσα αυτής, γκρέιπφρουτ..) οι Φαινόλες (Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, τσάι, σοκολάτα, λιναρόσπρορος) ο Ψευδάργυρος (Συκώτι, δημητριακά, θαλασσινά, όσπρια, μαγιά μπύρας..) και πολλές άλλες…

Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός αφού έχει αποδειχτεί ότι δρουν καρδιοπροστατευτικά, ασκούν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών και ενισχύουν την όραση. Ας μην ξεχνάμε ότι το οξειδωτικό stress εμπλέκεται σε πολλά νοσήματα όπως : παχυσαρκία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπογονιμότητα, φλεγμονές, νόσο Parkinson, νόσο Altzheimer, νόσο Crohn, ασθένειες ήπατος, καταρράκτη, τενοντίτιδες, ρευματοειδή αρθροπάθεια, καθώς και τις περισσότερες μορφές καρκίνου.

Με τόσους επιβαρυντικούς παράγοντες να απειλούν καθημερινά την υγεία μας, αξίζει να δώσετε μια τονωτική ανάσα στον οργανισμό σας, λέγοντας ναι στα αντιοξειδωτικά και αντίο στο οξειδωτικό stress και τις επιπτώσεις του..

10 συμβουλές για μια καλύτερη ζωή!

  1. Τρώτε συνειδητά!! Και μόνο όταν είστε σίγουροι ότι πραγματικά πεινάτε…! Μην αφήνετε το άγχος ή την συνήθεια της καθημερινότητας να σας παρασύρει… Κλείστε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και απολαύστε το γεύμα σας…
  2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα, που θα σας δώσει ενέργεια και καλύτερη διάθεση για αρκετές ώρες.
  3. Κάντε ένα διάλειμμα για κίνηση. Βγείτε μια βόλτα και απολαύστε 15-20 λεπτά περπάτημα ή βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και προσκαλέστε έναν φίλο!
  4. Μειώστε τις μερίδες – Αυξήστε την συχνότητα των γευμάτων – Προσέξτε την σύσταση… Κατά μέσο όρο τα σημερινά σπιτικά φαγητά έχουν 63% περισσότερες θερμίδες απ?ότι είχαν 10 χρόνια πριν…
  5. Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά καθημερινά τον οργανισμό σας… Έχει ανάγκη από αρκετό νερό για να λειτουργεί κανονικά..
  6. Προσοχή στο χρώμα….! Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα έντονου χρώματος : κεράσια, μούρα, ρόδια, σταφύλια, καρότο, σπανάκι σαλάτα, ντομάτες, πιπεριές …?Οσο πιο βαθύ το χρώμα τους… τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν…
  7. Αντί των λιπαρών άσπρων και κίτρινων τυριών που καταναλώνατε έως τώρα, προτιμήστε κάποια με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους αλλά εξίσου γευστικά, π.χ. τυρί Cottage, κατίκι Δομοκού, άσπρο τυρί χαμηλών λιπαρών, ανθότυρο, μυζήθρα κλπ
  8. Τα μυρωδικά στο φαγητό, όπως η δάφνη, το γαρίφαλο και η κανέλα, πέρα από τις γευστικές, έχουν και άλλες επιδράσεις… Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες !!!
  9. Ο ΕΠΑΡΚΗΣ ΥΠΝΟΣ είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα… Μερικοί διαβιβαστές υπεύθυνοι για τον ύπνο ασκούν μία διεγερτική δράση ακόμη και στους διαβιβαστές του ανοσοποιητικού!
  10. Για όλους όσους ξεφύγατε από το πρόγραμμα σας τις προηγούμενες ημέρες… μην τιμωρείτε τον εαυτό σας φτάνοντας σε υπερβολές και εξαντλητικές δίαιτες… Απλά ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και καταναλώστε αρκετά υγρά…

Συμβουλεύει η κα Κατερίνα Τζιώτζη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!