Οστεοπενία. Μπορώ να ασκηθώ;

Υπάρχουν ενδεδειγμένες ασκήσεις που βοηθούν την αντιμετώπιση της οστεοπενίας;

Οι ασκήσεις χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

Στις ασκήσεις «ισορροπίας και συντονισμού» και

Στις ασκήσεις που «δυναμώνουν τα κόκκαλα».

Η πρώτη κατηγορία βασίζεται στην λογική πως για να αποφύγουμε ένα οστεοπορωτικό κάταγμα πρέπει να αποφύγουμε να πέσουμε. Έτσι, ασκήσεις ισορροπίας όπως π.χ. στάση για 2-3 δευτερόλεπτα στο ένα και ύστερα στο άλλο πόδι, είναι οι πρώτες που δοκιμάζουμε. Απλές ασκήσεις συντονισμού είναι να πετάμε μια μπάλα στον τοίχο και να την πιάνουμε, με μετακίνηση προς το πλάι, ή και μπρος-πίσω κατά ένα, δυο βήματα κάθε φορά.

Η δεύτερη κατηγορία βασίζεται στο γεγονός πως τα οστά μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε αν τους βάζουμε φορτίο, βάρος, να ενισχύονται. Η πρώτη βασική άσκηση αυτής της κατηγορίας λοιπόν, είναι το περπάτημα και όλες οι παραλλαγές του (τρέξιμο, χορός, περπάτημα με βάρη στα πόδια). Η δεύτερη άσκηση είναι η ενδυνάμωση των κινήσεων των ισχίων. Η τρίτη άσκηση είναι η ενδυνάμωση των κινήσεων και της στάση της ράχης μας και του κορμού γενικά.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγω;

Πρέπει να αποφεύγουμε κάθε άσκηση που επιβαρύνει τα οστά περισσότερο από το όριο αντοχής τους, ώστε να αποφύγουμε να προκαλέσουμε ένα κάταγμα με την άσκηση. Για τον λόγο αυτόν μαθαίνουμε τις ασκήσεις υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή μας και ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα προόδου που αυτός μας καταρτίζει. Γενικότερα, ο γιατρός μας, μας κατευθύνει ως προς το προσωπικό μας πρόγραμμα άσκησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και τους περιορισμούς της, καθώς και την τυχόν φαρμακευτική αγωγή μας

Υπάρχουν ασκήσεις – κινήσεις που μπορώ να κάνω πιο συνειδητά στην καθημερινότητά μου ώστε να βοηθήσω την σκελετική μου υγεία;

Αυτές οι κινήσεις-ασκήσεις συνδυάζονται έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητά μας. Μια ευκαιρία να γυμναστούμε συνδυαστικά είναι να προσπαθήσουμε π.χ. να σηκωθούμε από την καρέκλα χωρίς βοήθεια από τα χέρια μας. Οι ασκήσεις που σύντομα αναφέραμε είναι «παντός καιρού και παντός τόπου».

Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να ακολουθώ το πρόγραμμα ασκήσεων;

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι απαραίτητο σε όλους μας μετά από την ηλικία των 50 ετών, ώστε να προλάβουμε, ή να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εμφάνισης της οστεοπενίας. Αποτελεί κομμάτι της προσπάθεια μας να ζούμε καλύτερα και με καλύτερη υγεία και όπως και η προσπάθεια αυτή έτσι και το πρόγραμμα των ασκήσεων δεν έχει «ημερομηνία λήξης».

Συμβουλεύει:

Χρήστος Κομισόπουλος

Φυσικοθεραπευτής

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!