6 συμβουλές για να προστατέψετε τα οστά σας!

1) Να λαμβάνετε ικανές ποσότητες ασβεστίου σε καθημερινή βάση

dreamstime_4159375Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του οργανισμού, αλλά και σε όλη τη σας είναι απαραίτητη για δυνατά οστά. Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg (δηλαδή 1 γραμμάριο), ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται, αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου. Αν προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τις τροφές δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής. Η ολική ποσότητα του ασβεστίου που λαμβάνετε καθημερινά περιλαμβάνει το ασβέστιο που παίρνετε με τις τροφές και αυτό που παίρνετε με πολυβιταμινούχα σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής.

2) Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε και βιταμίνη D καθημερινά

Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 400-800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, καθημερινά, ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται, αντιστοίχως, 1000 IU βιταμίνης D. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D: με την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, μερικές τροφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα.

3) Βάλτε την άσκηση και τον αθλητισμό στη ζωή σας

Πρέπει να ασκήστε σε καθημερινή βάση για να διατηρείτε τον σκελετό σας υγιή. Δύο τύποι άσκησης είναι σημαντικοί για την υγεία των οστών σας:

→ Ασκήσεις χωρίς βάρη, όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο και το «σχοινάκι»

→ Ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως με βάρη (αλτήρες), σχοινιά αντίστασης ή μηχανήματα «αντίστασης».

4) Προσοχή στην καφεΐνη, το αλάτι και τα αναψυκτικά τύπου cola

Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να βλάψουν τα οστά σας.

5) Μην Καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τα οστά σας με πολλούς μηχανισμούς.

6) Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Υπερβολική κατανάλωση κάνει το οστό αδύναμο. Επίσης, προδιαθέτει σε ατυχήματα και πτώσεις. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 με 3 αλκοολούχα ποτά ημερησίως.

Extra συμβουλή: Μιλήστε στον ιατρό σας ή έναν ειδικό!

Βρείτε έναν συνεργάτη-σύμμαχο που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την υγεία των οστών σας σε καλό επίπεδο! Είναι απλό αλλά πολύ σημαντικό!

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!