Βλεφαροπλαστική

γενικά – τι είναι:

Η περιοχή των βλεφάρων ειναι μια απο τις πιο σημαντικές αισθητικές μονάδες του προσώπου. Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα των βλεφάρων χαλαρώνει, οι μύες και το κοχγικό διάφραγμα αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα την προβολή του λίπους και την εμφάνιση ρυτίδων και «σακουλών» στα βλέφαρα.

Οι ρυτίδες αυτές δίνουν στα άτομα μια «κουρασμένη» και «λυπημένη» εμφάνιση, ενώ πολλά άτομα παρατηρούν ότι τα άλλοτε μεγάλα μάτια τους, έχουν μικρύνει. Η βλεφαροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λίπους, συνήθως μαζί με δέρμα και μυ από τα βλέφαρα. Η επέμβαση επιδιώκει να εξαλείψει ή να βελτιώσει τα παραπάνω προβλήματα. Συνήθως εκτελείται μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις του προσώπου όπως το lifting, η ανύψωση των φρυδιών και η αφαίρεση ξανθελασμάτων.

Υποψήφιοι – προσδοκίες

Η βλεφαροπλαστική εκτελείται σε άντρες και γυναίκες, με καλή σωματική και ψυχική υγεία και ρεαλιστικές προσδοκίες. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ηλικία, αρχίζοντας από νεαρή μέχρι και προχωρημένη, αλλά συνήθως εκτελείται στη μέση ηλικία. Τα νέα άτομα εμφανίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα (ρυτίδες και σακούλες) λόγω οικογενούς γενετικής προδιάθεσης, ενώ τα υπόλοιπα λόγω γήρανσης όσο πλησιάζουν τη μέση ηλικία.

Μετά την επέμβαση τα μάτια θα αποκτήσουν πιο νεανική όψη, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους. Με την βλεφαροπλαστική όμως δεν θα θα διορθωθούν οι ρυτίδες στο πλάι των ματιών («πόδι χήνας»), η σκούρα όψη του δέρματος των κάτω βλεφάρων και τα πεσμένα φρύδια.

Τεχνική

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 1 ωρα. Ο χειρουργός κάνει τη τομή στο μεν άνω βλέφαρο στη πτυχή του δέρματος και συνεπώς δεν είναι ορατή όταν αυτό είναι ανοικτό.

Στο δε κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω απο τις βλεφαρίδες. Αφού αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος και του λίπους, οι τομές συγκλείνονται με ράμματα που αφαιρούνται σε 2 έως 4 ημέρες. Σε νέα άτομα, με μοναδικό πρόβλημα τη προβολή λίπους στα κάτω βλέφαρα, συνιστάται και η διαεπιπεφυκοτική βλεφαροπλαστική. Στη περίπτωση αυτή οι τομές γίνονται στο επιπεφυκότα, όχι στο δέρμα και κλείνουν με ράμματα που απορροφώνται μόνα τους.

Επάνοδος – επιπλοκές

Μετά την επέμβαση οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα βάρους και όχι πόνου. Συνιστάται η χρήση κολλύριου και ψυχρών επιθεμάτων για τον περιορισμό του οιδήματος και των εκχυμώσεων, ενώ δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού.

Το οίδημα θα υποχωρήσει μετά το 2ο 24ωρο και συνήθως μέσα σε 7 με 10 ημερες. Ο χειρουργός θα σας συστήσει να αποφύγετε έντονες δραστηριότητες για 2 εβδομάδες, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες μετά την πρώτη εβδομάδα.

Όταν η βλεφαροπλαστική γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Παροδικά οι ασθενείς μπορεί να ενοχληθούν από διπλωπία, θολερότητα της όρασης και δυσκολία στη σύγκλιση των βλεφάρων. Μία πιο σοβαρή επιπλοκή είναι το εκτρόπιο, το οποίο διορθώνεται είτε αυτόματα με τη πάροδο του χρόνου, είτε με μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο μιας λοίμωξης ή ενός αιματώματος.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε την αξία της επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και χειρουργού. Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο ασθενής για τον τρόπο αναισθησίας, τη τεχνική, τις επιπλοκές και τη διαδικασία επούλωσης. Όμως και ο χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει τι «ενοχλεί» τον ασθενή στα βλέφαρά του, ποιες είναι οι προσδοκίες του και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ικανά να επηρεάσουν είτε την επέμβαση, είτε την επούλωση. Το κόστος μιας βλεφαροπλαστικής κυμαίνεται από 1500 έως 3000 ευρώ.

Συμβουλεύει ο κος Απόστολος Μαζιώτης, Πλαστικός Χειρουργός

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!