Πλαστική στήθους

Πολλές γυναίκες στις μέρες μας επιλέγουν να αυξήσουν το στήθος τους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για ένα μεγαλύτερο μπούστο.

Το στήθος τους μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο μέγεθος που να συναντάται με τις προσδοκίες τους ή το ένα στήθος να είναι μεγαλύτερο από το άλλο ή τέλος να υπάρχει μικρού βαθμού πτώση, η οποία διορθώνεται με την τοποθέτηση σιλικονούχων ενθεμάτων. Συχνά μετά από απώλεια βάρους ή μετά από τοκετούς ή εν τέλει ως αποτέλεσμα του γήρατος επέρχεται απώλεια του όγκου των μαστών ή αλλαγή στο σχήμα τους.

Με την αυξητική επέμβαση των μαστών μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος και το σχήμα και να δώσουμε τον επιθυμητό μαστό που η γυναίκα πάντα ήθελε.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να ενημερώσει και να δώσει απαντήσεις στις πιο συχνά ερωτούμενες απορίες που έχει μια γυναίκα υποψήφια για αύξηση των μαστών της.

 1. Μπορώ να κάνω αυξητική;
 2. Πού θα έχω τομές;
 3. Το νέο μου μέγεθος;
 4. Η εκτίμηση του Πλαστικού Χειρουργού πριν;
 5. Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
 6. Πώς προετοιμάζομαι για την επέμβαση;
 7. Τι κάνω μετά;

Είμαι καλή υποψήφια για αύξηση των μαστών μου;

Μία ή περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις μπορεί να σου δείξουν αν είσαι καλή υποψήφια για αυξητική μαστού:
 • έχεις βαρεθεί το μέγεθος των μαστών σου που είναι τόσο μικρό
 • ρούχα που σου κάνουν γύρω από τη μέση είναι μεγάλα γύρω από το μπούστο σου
 • το στήθος σου έγινε μικρότερο και έχασε την συμπαγότητά του μετά τους τοκετούς
 • απώλεια βάρους έχει αλλάξει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σου
 • το ένα στήθος είναι εμφανώς μικρότερο από το άλλο

Πού τοποθετούνται οι τομές της επέμβασης;

Πρόκειται για μια πολύ μικρή τομή, μικρότερη των 5 εκατοστών, η οποία τοποθετείται ακριβώς στην υπομάστια πτυχή, όπου είναι σχεδόν αόρατη. Μια άλλη πιθανή τοποθέτηση της τομής είναι στην θηλή του μαστού ακριβώς στο όριο θηλαίας άλω και δέρματος.

Μετά από την πολύ μικρή αυτή τομή ο χειρουργός δημιουργεί μια τσέπη όπου τοποθετείται στη συνέχεια το ένθεμα. Αυτή η τσέπη είναι ακριβώς πίσω από το μαστικό αδένα, τον οποίο και δεν πειράζουμε, είτε είναι πίσω από τον μείζονα θωρακικό μυ που βρίσκεται μεταξύ του μαζικού αδένα και του θωρακικού τοιχώματος.

πως διαλέγω το καινούριο μέγεθος των μαστών;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου στον Πλαστικό Χειρουργό θα ερωτηθείς για το επιθυμητό μέγεθος των μαστών σου, όπως επίσης και για οτιδήποτε άλλο που να θέλεις στην εμφάνισή τους. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να είναι αναλυτική έτσι ώστε να δώσεις στο Χειρουργό να καταλάβει τις προσδοκίες σου και να εξακριβώσει εάν αυτές μπορούν να επιτευχθούν στην πραγματικότητα.

Η εκτίμηση του Πλαστικού Χειρουργού πριν από την επέμβαση

Ο Χειρουργός θα εξετάσει το στήθος και θα πάρει φωτογραφίες αυτού. Αυτός είναι που θα καθορίσει το ακριβές μέγεθος και σχήμα, θα δει την ποιότητα του δέρματος, τη θέση της θηλέας άλω και της θηλής. Αν υπάρχει πτώση των μαστών μια ταυτόχρονη ανόρθωση αυτών μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αύξηση αφού ενημερωθείς πλήρως.

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο το οποίο περιλαμβάνει: θεραπείες ή φάρμακα που λαμβάνεις, αλλεργίες, άλλες επεμβάσεις στον μαστό, βιοψίες, μαστογραφίες, γενικές εξετάσεις αίματος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση ότι η αύξηση των μαστών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των μαστών.

Η παρουσία όμως των ενθεμάτων σιλικόνης κάνει πιο δύσκολη τη λήψη μαστογραφιών, τεχνικά όσο και τη διάγνωσή τους. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού από το κληρονομικό ιστορικό τους και από άλλους λόγους.

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από τον μείζονα θωρακικό μπορεί να επηρεάζει λιγότερο τη μαστογραφία αλλά άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την τελική απόφαση που αφορά την τοποθέτηση του ενθέματος. Ο Πλαστικός Χειρουργός σου θα το συζητήσει μαζί σου. Αν σχεδιάζεις να χάσεις αρκετά κιλά να το αναφέρεις στον Πλαστικό Χειρουργό σου γιατί μπορεί να σου συστήσει να σταθεροποιήσεις το βάρος σου πριν κάνεις την επέμβαση.

Αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, επίσης θα πρέπει να το αναφέρεις γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των μαστών σου απροσδόκητα και αυτό θα επηρεάσει τα μακρόχρονα αποτελέσματα της αυξητικής. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική συσχέτιση μεταξύ των ενθεμάτων σιλικόνης και της εγκυμοσύνης ή της ικανότητας θηλασμού.

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Τι είδους ενθέματα χρησιμοποιούνται;

Ατομικοί παράγοντες και προσωπικές προτιμήσεις θα βοηθήσουν τον ασθενή και τον Πλαστικό Χειρουργό να καθορίσουν το επιθυμητό μέγεθος των μαστών, την θέση της τομής και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό, πλέον χρησιμοποιούνται νεότερα ενθέματα με σιλικόνη και με τραχειά επιφάνεια τα οποία έχουν ελαττώσει στο ελάχιστο το ποσοστό της μετεγχειρητικής κάψας.

Πώς προετοιμάζομαι για την επέμβαση;

Εάν είσαι καπνίστρια ο γιατρός πρέπει να σου ζητήσει να σταματήσεις το κάπνισμα αρκετές ημέρες πριν. Η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει και αυτά να διακόπτονται πριν την επέμβαση λόγω αυξημένης αιμορραγίας. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε Νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία ή υπό τοπική αναισθησία και «μέθη». Δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία παρά μόνο για λίγες ώρες ή μια ημέρα μετά την επέμβαση.

Ανάρρωση μετά την επέμβαση;

Μετά από μια αυξητική, είναι πιθανό να επιστρέψεις στην εργασία σου μετά από λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα. Έντονες δραστηριότητες που αφορούν ειδικά την κίνηση των χεριών θα πρέπει να αποφευχθούν για 2 ή 3 εβδομάδες. Η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Μετά από όλα αυτά , καλό θα είναι να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή των μαστών για τουλάχιστον ένα μήνα μετά.

Συμβουλεύει ο κος Απόστολος Μαζιώτης, Πλαστικός Χειρουργός

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!