Γάλα ή γιαούρτι, τι είναι καλύτερο;

Το γάλα και το γιαούρτι είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι δύο πολύ σημαντικές πηγές ασβεστίου. Επίσης περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, γι’αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλείονται από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Το γιαούρτι είναι μια από τις αγαπημένες τροφές και ιδιαίτερα των παιδιών καθώς κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, ενώ το γάλα κυκλοφορεί σε περιορισμένες γεύσεις.

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή των γαστρεντερικών προβλημάτων.

Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού είναι υψηλής βιολογικής αξίας ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη του γάλακτος.

Η ποσότητά τους μάλιστα, όπως και εκείνη του ασβεστίου είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γάλακτος γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, διότι αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύ πιο εύκολα απ’ότι το γάλα.

Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη  και δεν μπορούν να καταναλώσουν το γάλα, τότε μπορούν άφοβα να το αντικαταστήσουν με γιαούρτι.

Και τα δύο είναι εξίσου πολύτιμα για την υγεία του ανθρώπου, οπότε η επιλογή είναι εξατομικευμένη και ανάλογη με τις ανάγκες και τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός.

Συμβουλεύει η Δρ. Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!