Βιταμίνη D – Η γνώμη του ειδικού

1. Που μας χρειάζεται η βιταμίνη D; 

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερών τιμών ασβεστίου στο αίμα. Έτσι τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν συνολικά τον μεταβολισμό και την υγεία των οστών μας.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της βιταμίνης D ως ιδιαίτερα σημαντικός στην λειτουργία των μυών και πολλοί ερευνητές μιλούν για προστατευτική δράση της βιταμίνης D για κάποιες μορφές καρκίνου.

2.Γιατί οι γιατροί επιμένουν στη λήψη βιταμίνης D μαζί με την αγωγή οστεοπόρωσης;

Κατά πρώτο λόγο μελέτες έχουν αναδείξει τον καίριο ρόλο της βιταμίνης D στον οστικό μεταβολισμό και στην δραστικότητα της θεραπευτικής αγωγής και κατά δεύτερο λόγο η αναγνώριση του παγκόσμιου προβλήματος του ελλείματος βιταμίνης D, που ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο όπως διαμορφώνεται από τον τρόπο ζωής του αστικού πληθυσμού, δημιουργεί την ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό, με συμπλήρωμα βιταμίνης D, ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα οστεοπόρωσης.

3.Τι δοσολογία και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να πάρω βιταμίνη D;

Για όσους έχουν χαμηλές τιμές βιταμίνης D ξεκινάμε με υψηλές δόσεις 2000 έως 3000 μονάδες ημερησίως για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και εφόσον από τον αιματολογικό έλεγχο προκύψει ότι έχουν διορθωθεί οι τιμές, συνεχίζουμε με την απαραίτητη ημερήσια δόση των 600 μονάδων χωρίς διακοπή εφόσον ο τρόπος ζωής και η ολιγόωρη έκθεση στον ήλιο παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε η χορήγηση της βιταμίνης D είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες για τη δόση που χορηγούμε.

Συμβουλεύει ο κος Παπαϊωάννου Νικόλαος Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!