Όταν η ερωτική διάθεση χάνεται…
Πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση: «Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ; Είναι φυσιολογικό;» Η κόπωση που επέρχεται λόγω των πολλών επαγγελματικών μας υποχρεώσεων, η καθημερινότητα, το άγχος, οι ρυθμοί της ζωής, οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι συχνά αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση για σεξ. Επιπλέον, στις γυναίκες οι ορμονικές αλλαγές λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην σεξουαλική ζωή σε συνδυασμό με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (π.χ. εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, ευαισθησία στους μαστούς, κ.λ.π.).
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης (την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση) που συνδυάζονται με την σταδιακή μείωση των οιστρογόνων μπορούν να κάνουν την ερωτική επαφή επώδυνη και δυσάρεστη. Αυτό σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες (π.χ. κατάθλιψη, απότομες αλλαγές της διάθεσης, αδυναμία συγκέντρωσης, κούραση, εκνευρισμό, κ.λ.π) συμβάλλουν στην απώλεια της επιθυμίας για σεξ.
Ένας άλλος λόγος είναι η αλλαγή της σωματικής εικόνας που επέρχεται λόγω της ηλικίας και συνεπάγεται της αρνητική ψυχολογική κατάσταση και το ενδιαφέρον για σεξ. Αυτό είναι πιο έντονο στις γυναίκες παρόλο που οι άντρες έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα τους. Η αλλαγή της σωματική εικόνας στους άνδρες περιλαμβάνει πρόσληψη κιλών, απώλεια μαλλιών, κ.α. γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ.
Επιπλέον και στους άνδρες υπάρχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα μελαγχολίας και κατάθλιψης που συμβάλουν στην απώλεια σεξουαλικής ορμής. Ακόμη και η λήψη φαρμάκων μπορεί να δημιουργεί παρενέργειες στη σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, η δυνατότητα στύσης μειώνεται λόγω ηλικίας και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης και συνεπώς την επιθυμία. Οι λόγοι φαίνεται να είναι πολλοί και είναι τόσο οργανικοί όσο και ψυχολογικοί.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Όσον αφορά τα οργανικά ζητήματα καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για να μας δώσει εναλλακτικές λύσεις (ορμονική ή μη θεραπεία, κρέμες, αγωγή). Σε ότι αφορά τα ψυχολογικά αίτια η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε την φυσιολογία και της αλλαγές που έρχονται στην ζωή μας και να τις αντιμετωπίσουμε. Να δούμε γιατί βιώνουμε με φόβο τις αλλαγές και τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για εμάς και τους γύρω μας. Τι αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου στη σχέση μας και κυρίως να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως εξελίσσεται διότι είναι μέρος της φυσιολογικής ωρίμανσης.
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, π.χ. άσκηση, ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον εαυτό μας, η επικέντρωση στα θετικά της φάσης στην οποία βρισκόμαστε σε συνδυασμό με την συμβολή του ιατρού και του ψυχολόγου μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συμβουλεύει η κα Αναστασία Κοτσοπούλου, Δρ. Ψυχολογίας