Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γυναικεία ακράτεια!
Η γυναικεία ακράτεια των ούρων είναι ιδιαίτερα συχνή και αυξάνεται με την ηλικία. Αν και το ποσοστό εμφάνισης είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών, σπάνια η γυναίκα θα καταλήξει στο ιατρείο προκειμένου να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα της. Φαίνεται ότι η γυναίκα πολλές φορές ντρέπεται να αποκαλύψει στον ειδικό το συγκεκριμένο νόσημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο της γυναικείας ακράτειας να υποεκτιμάται από τους ιατρούς. Πιθανολογείται ότι μια στις τρεις γυναίκες άνω των 60 έχουν ακράτεια.
Προτού αναλύσουμε τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα αντιμετώπισης, αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στα αίτια της γυναικείας ακράτειας.
- Καταστάσεις όπου αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, όπως κατά την διάρκεια της κύησης ή του τοκετού, του φτερνίσματος ή του έντονου βήχα, της έντονης σωματικής άσκησης ή ακόμα σε παχύσαρκα άτομα, ή σε γυναίκες μια εβδομάδα πριν την περίοδο – έμμηνο ρύση- μπορεί να «χαθεί» μικρή ποσότητα ούρων.
- Επίσης ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, όπως η νόσος του Αλτζχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και η κάκωση της ουροδόχου κύστης ενδέχεται να προκαλέσουν στον ασθενή ένα αιφνίδιο αίσθημα προς ούρηση και τελικά να «χάσει» μεγάλες ποσότητες ούρων,
- Το άγχος, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η νοητική υστέρηση συνδέονται με την ακράτεια των ούρων,
- και τέλος το γρήγορο «γέμισμα» της ουροδόχου κύστης λόγω υπερβολικής λήψης υγρών ή μιας ανατομικής βλάβης της ουροδόχου κύστης (νεόπλασμα) οδηγούν σε ακράτεια.
Υπάρχει θεραπεία για την ακράτεια και αν ναι μπορεί να υπάρξει οριστική λύση;
Η θεραπεία της ακράτειας μπορεί να είναι χειρουργική ή μη χειρουργική. Ο θεράπων ιατρός αρχικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα μη επεμβατικά και επί αποτυχίας οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση.
Σήμερα είναι διαθέσιμες διάφορες κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Πέρα από τα φάρμακα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι μύες της πυέλου είναι ουσιαστικά μια ομάδα μυών που σχηματίζουν ένα τοίχωμα, γύρω από την ουρήθρα, αρκετά δυνατό ώστε να συγκρατούνται τα ούρα εντός της σακούλας που ονομάζεται ουροδόχος κύστη. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η μέθοδος των κώνων όπου 5 κώνοι διαφορετικοί σε μέγεθος τοποθετούνται εντός του γυναικείου κόλπου 2 φορές την ημέρα για 15 λεπτά. Η μέθοδος των κώνων φαίνεται να έχει εμφανή αποτελέσματα ήδη από την 2η εβδομάδα της χρήσης τους. Μια άλλη μη επεμβατική θεραπεία είναι η χρήση ηλεκτρόδιων για την ενδυνάμωση των πυελικών μυών.
Σε ότι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις η θεραπεία εκλογής σήμερα είναι η χρήση πλέγματος. Πρόκειται για ένα μικρό δίχτυ ή ταινία, το οποίο τοποθετείται ακριβώς κάτω από την ουρήθρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση υπερέχει σε σχέση με παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο ότι γίνεται με 3 πολύ μικρές τομές και διαρκεί μόλις 15 με 30 λεπτά. Το πλέγμα δίνει οριστική λύση στο 85% των ασθενών. Από το 2007 μάλιστα, εφαρμόζεται με επιτυχία η τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος με μια μόνο μικρή τομή.
Κλείνοντας αξίζει να επισημάνουμε ότι η γυναικεία ακράτεια είναι ένα κοινό πρόβλημα που αφορά πολλές γυναίκες και είναι θεραπεύσιμη. Το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η αποδοχή του προβλήματος από την ίδια την ασθενή.
Συμβουλεύει η κα Αντωνίου Ιουλία, Παθολόγος