Όταν εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος αποφάσισε ότι δεν θέλει πια να είναι τετράποδο και έγινε δίποδο, η φύση προσάρμοσε τα πόδια μας έτσι, ώστε να μπορούν να μας στηρίζουν και να μας μετακινούν στον χώρο.
Η κατασκευή των ποδιών μας είναι ένα πραγματικό θαύμα μηχανικής, κάθε πόδι αποτελείται από 27 μικρά και μεγαλύτερα κοκαλάκια (φτέρνα, αστράγαλος, μετατάρσια, φάλαγγες δακτύλων κλπ) που είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να σχηματίζουν δυο καμάρες μια προσθιοπίσθια (από την φτέρνα μέχρι το μεγάλο δάκτυλο) και μια εγκάρσια (από το μεγάλο στο μικρό δάκτυλο).
Αυτές οι δυο καμάρες δίνουν στο πέλμα μας αντοχή για να στηρίζει τα λίγα ή πολλά κιλά μας αλλά και ελαστικότητα όταν βαδίζουμε. Λίγα λόγια και για την βάδιση. Αυτή αναλύεται σε τρεις φάσεις, στην πρώτη ακουμπά η φτέρνα , ακολουθεί η δεύτερη φάση, της επαφής στο έδαφος όλου του πέλματος και μετά έρχεται η τρίτη φάση, της προώθησης κατά την οποία ανασηκώνεται η φτέρνα και με το πρόσθιο τμήμα του ποδιού ωθούμε το σώμα μας.
Πάντως, όταν η φύση σχεδίαζε τα πόδια μας, δεν είχε προβλέψει ότι κάποτε θα φορούσαμε υποδήματα και ακόμα λιγότερο δεν είχε υπολογίσει ότι κάποιοι σχεδιαστές μόδας θα έφτιαχναν τις γόβες στιλέτο.
Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα φορά τις γόβες της με τα ψηλά τακούνια. Το πρώτο που συμβαίνει είναι ότι η στήριξη του σώματος μετατοπίζεται κυρίως προς το πρόσθιο τμήμα του ποδιού, το οποίο και υπερφορτίζεται. Επίσης, καθώς η φτέρνα ανασηκώνεται κατά 8, 10 ή και 12 εκατοστά (ανάλογα με το ύψος του τακουνιού) το σώμα γέρνει προς τα μπρός με αντίστοιχη μετατόπιση του κέντρου βάρους. Λόγω αυτής της κλίσης, αν δεν γίνουν κάποιες αντιρροπιστικές, διορθωτικές κινήσεις στο υπόλοιπο σώμα μας, υπάρχει κίνδυνος πτώσης.
Η αντιρρόπηση γίνεται με ελαφριά κάμψη στα γόνατα, με έντονη σύσπαση των μυών της γάμπας και με αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης, που προκαλεί προβολή προς τα πίσω της λεκάνης και του κορμού. Επίσης, αλλάζει και ο τρόπος βάδισης . Ο αναβηματισμός γίνεται πια σε μία μόνο φάση, από τις τρείς, που είναι φυσιολογικά.
Το κάθε πόδι να έρχεται μονοκόμματο σε επαφή με το έδαφος, ενώ η μετακίνηση και προώθηση στον χώρο δεν γίνεται με το πέλμα, αλλά με κινήσεις των ισχίων και της μέσης. Επιπλέον το σώμα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ταλάντευση για την διατήρηση της ισορροπίας πάνω στα ασταθή και μυτερά τακούνια. Από αυτή την περιγραφή θα αναγνωρίσατε το χαρακτηριστικό κοφτό και γρήγορο βάδισμα των μοντέλων στην πασαρέλα.
Δεν είναι τυχαίο, που οι ψηλοτάκουνες γόβες έχουν γίνει ένα είδος φετίχ για όλες τις φιλάρεσκες γυναίκες. Είναι αλήθεια ότι φορώντας τις το σώμα δείχνει πιο στητό, το στήθος και οι γλουτοί προέχουν, οι γάμπες έχουν αποκτήσει επιπλέον μήκος και το βάδισμα γίνεται λικνιστικό. Τέλειο αποτέλεσμα ! Πλήρης ανάδειξη της θηλυκότητας!!!.
Βέβαια και το τίμημα δεν είναι μικρό. Φορώντας ψηλά τακούνια για πολλές ώρες ή πολύ συχνά, οι γυναίκες παραπονιούνται για πόνους και φουσκάλες στα πόδια, τα δάκτυλα κοκκινίζουν και ερεθίζονται και συχνά σχηματίζονται κάλοι στα σημεία που δέχονται υπερβολική πίεση. Επίσης μπορεί να παρουσιασθούν κράμπες, βράχυνση του αχίλλειου τένοντα και οσφυαλγία. Πάντως, οι περισσότερες γυναίκες δείχνουν διατεθειμένες να τα αντέξουν όλα αυτά και φαίνεται να ισχύει απόλυτα το «Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος».
Αναγνωρίζοντας την μικρή απήχηση, που μπορεί να έχει ο λόγος της επιστήμης συγκρινόμενη με την επιβολή της μόδας, δεν υπάρχει περιθώριο παρά για λίγες μόνο συμβουλές, ώστε να αντέξουν τα πόδια σας αυτή την δοκιμασία.
- Φοράτε τα πολύ ψηλά τακούνια λίγες ώρες, μόνο όσες είναι απαραίτητες για την δουλειά ή την έξοδο σας. Με την πρώτη ευκαιρία αντικαταστήσετε τα με κάτι χαμηλότερο (τα 3 έως 4 εκατοστά είναι ιδανικά).
- Κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο με μασάζ στα πονεμένα πέλματα.
- Περπατάτε στο σπίτι ξυπόλυτες και κάντε το ίδιο όταν βρίσκεστε στην παραλία, στην άμμο ή στα βότσαλα. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζονται οι μύες των ποδιών και επανέρχεστε στον φυσικό τρόπο βάδισης.
- Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για παραμορφωτικές παθήσεις των δαχτύλων (κοιτάξτε τα πόδια της μαμάς σας !) έχετε έναν επιπλέον λόγο να αποφεύγεται όσο γίνεται τα ψηλά τακούνια και τις μυτερές φόρμες στα παπούτσια σας.
- Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Μην οδηγείτε με ψηλοτάκουνε γόβες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα από μπλέξιμο με τα πεντάλ του αυτοκινήτου.
Συμβουλεύει ο κύριος Νικόλαος Α. Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν»
Αναδημοσίευση άρθρου από το http://www.womannow.gr