Χριστούγεννα: Τι επιλέγουμε τη μαγεία ή τη μελαγχολία;

Πολλοί από εμάς τα Χριστούγεννα τα συνδυάζουμε με όμορφες, παραμυθένιες στιγμές. Παρ’ όλα αυτά όταν αυτά έρχονται αισθανόμαστε μια θλίψη. Η απογοήτευση και η μελαγχολία κατακλύζουν κάθε όμορφη στιγμή. Δεν καταφέρνουμε να απολαύσουμε το παραμύθι.

Γιατί όμως καταλήγουμε σε αυτό το συναίσθημα;

Η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε είναι σκληρή. Οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας είναι πολλές και πολλές φορές υπερβολικές. Συνέχεια αισθανόμαστε να τρέχουμε προς το τέρμα και μην το φτάνουμε ποτέ.

Όμως συνεχίζουμε κάνοντας υπομονή και εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στον μέλλον. Πολλά όνειρα σχεδιάζονται για τις μέρες των Χριστουγέννων που έχουν συνδεθεί με τη χαρά. Κάθε ένας από εμάς ότι έχει σαν απωθημένο, σκέφτεται ότι θα το πραγματοποιήσει τα Χριστούγεννα.

Οι προσδοκίες που γεννιούνται για τις επερχόμενες γιορτές καλύπτουν κάθε επιθυμία και ανάγκη, που έχουμε καταπιέσει. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταποδώσουμε στον εαυτό μας αυτά για τα οποία έχει κοπιάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι στις σκέψεις μας ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις μας που είναι ανεξάντλητες.

Όταν έρχονται οι γιορτινές μέρες που με τόση λαχτάρα περιμένουμε, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι τα όνειρα μας βουλιάζουν. Η πραγματικότητα μας προσγειώνει απότομα.

Η μαγεία των ημερών δεν εξαφανίζει τις υποχρεώσεις και τις ανησυχίες μας. Μαζί με όλα αυτά επέρχεται η μελαγχολία και το αίσθημα του ανικανοποίητου, που μας κατακλύζει ακόμα μία φορά. Οι όμορφες στιγμές περνάνε απαρατήρητες. Έτσι έρχονται τα Χριστούγεννα γεμάτα όνειρα και νοσταλγία και φεύγουν γεμάτα πικρία.

Η πικρία μπορεί να αντικατασταθεί από την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση πολύ απλά. Αρκεί μονάχα να ανακαλύψουμε την απόλαυση σε κάθε στιγμή που περνάει, είτε οικογενειακή είναι είτε οτιδήποτε άλλο. Με την καλή διάθεση και την θετική σκέψη απέναντι σε όσα συμβαίνουν θα χτίσουμε τα θεμέλια για τις όμορφες τις στιγμές.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι θεσμοί που περικλείουν εικόνες μαγικές γεμάτες ελπιδοφόρα μηνύματα. Όσοι θέλουμε να αισθανθούμε αυτή τη μαγεία καλό θα είναι να απολαύσουμε κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική.

Συμβουλεύει η κα Ελευθερία Στεργιοπούλου, Ψυχολόγος.

 

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!