Το καλοκαίρι έχει και ατυχήματα!

Το καλοκαίρι έφτασε, η οικογένεια ετοιμάζεται για διακοπές.

Συνήθως οι μητέρες αναλαμβάνουν να είναι με τα παιδιά περισσότερο καιρό, με τον πατέρα να είναι ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου. Έτσι, η κύρια ευθύνη πέφτει στην μητέρα, που θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τα ατυχήματα, που συχνά συμβαίνουν στους παραθεριστικούς τόπους.

Είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι, με περισσότερες δραστηριότητες και χαλάρωση της προσοχής, αυξάνονται θεαματικά οι πιθανότητες για ατυχήματα. Τραυματισμοί από βουτιές στη θάλασσα ή πτώσεις στα βράχια, ατυχήματα στο θαλάσσιο σκι, στο ποδόσφαιρο, στην ποδηλασία, αλλά και τα τροχαία είναι στην ημερήσια διάταξη και απαιτούν άμεση βοήθεια.

Πιο επιρρεπή σε ατυχήματα είναι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (ιδιαίτερα τα αγόρια), που έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την στενή επιτήρηση των γονιών τους, οι έφηβοι, που εκτίθενται σε πιο ακραία και επικίνδυνα αθλήματα και τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι παππούδες και γιαγιάδες, που ακολουθούν την οικογένεια στις διακοπές, οι οποίοι, επειδή βγαίνουν από τις συνήθειές τους και τους γνώριμους χώρους τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα πτώσεων.

Σε ότι αφορά τους χώρους, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα το καλοκαίρι, αυτοί είναι η θάλασσα και οι πισίνες, οι περιοχές παιχνιδιών (αλάνες, μικρά γήπεδα, χωματόδρομοι κ.α.) και βέβαια οι επαρχιακοί δρόμοι. Έχει αποδειχθεί ότι στους μικρούς επαρχιακούς δρόμους, το καλοκαίρι συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, από οδηγούς που δεν γνωρίζουν το τοπικό οδικό δίκτυο, ή από αυτούς που νοικιάζουν αυτοκίνητο και δεν μπορούν να το ελέγξουν καλά. Επιπρόσθετα παίζει μεγάλο ρόλο και το αλκοόλ, που καταναλώνεται πια από τους νέους και στις παραλίες.

Οι βασικοί κανόνες στην αντιμετώπιση ενός τραυματισμού είναι οι ακόλουθοι:

ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!

Μεταφορά του τραυματία σε μέρος σκιερό, και αναπαυτικό.

Τοποθετήστε τον τραυματία στη θέση όπου δεν πονά και αισθάνεται πιο άνετα.

Να έχετε πάντα εξασφαλισμένη την ελεύθερη αναπνοή του και να τοποθετείτε το κεφάλι στο πλάι, μήπως κάνει έμετο.

Ξέπλυμα του τραύματος με καθαρό νερό και επίδεση, κάπως πιεστική αν υπάρχει σημαντική αιμορραγία, με κάποιο καθαρό ύφασμα, π.χ. μια πετσέτα φαγητού.

Ανάλογα με την βαρύτητα του τραύματος πιθανόν να χρειασθεί μετακίνηση στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

Εάν η κάκωση φαίνεται να είναι βαριά, η επικοινωνία είναι «θολή» ή εάν δεν υπάρχει καθόλου επικοινωνία με τον τραυματία, να περιμένετε να έρθει το ασθενοφόρο.

Απομακρύνετε τους περίεργους και αφήστε τον συντονισμό των αναγκαίων μέτρων σε κάποιον που έχει γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Η βιασύνη ,να μεταφερθεί ο τραυματίας γρήγορα στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο δεν συνιστάται στις κακώσεις του αυχένα ή της μέσης. Υπάρχουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, που είναι στο όριο να προκαλέσουν παράλυση και μπορεί μια λανθασμένη μετακίνηση να φέρει το χειρότερο.

Αν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ζητήστε τηλεφωνικά οδηγίες από το Κέντρο Υγείας ή από γνωστό γιατρό σας.

Λίγες Πρακτικές συμβουλές.

Οργανώστε στο μυαλό σας, από πριν, ένα «σχέδιο δράσης» για την περίπτωση που θα γίνει κάποιο ατύχημα.
Φροντίστε να υπάρχει στο αυτοκίνητο και στο σπίτι ένα πρόχειρο φαρμακείο με τα απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών. Γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι, τρίγωνος επίδεσμος , αντισηπτικά διαλύματα, αντιισταμινική αλοιφή και έτοιμη ένεση αδρεναλίνης.

Να έχετε πάντα γραμμένα σε προσιτό και εύκολο σημείο τα τηλέφωνα ανάγκης.

Συμβουλεύει ο κύριος Νικόλαος Α. Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν»

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!