Η υπέρταση είναι μια πάθηση που αφορά περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία με τη σειρά τους συνοδεύονται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Ως υπέρταση ορίζεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τις τιμές 140/90 για τη συστολική και τη διαστολική πίεση αντίστοιχα. Μια τυχαία μέτρηση πάνω από αυτές τις τιμές δεν πιστοποιεί την παρουσία υπέρτασης, ωστόσο θα πρέπει να αφυπνίσει το άτομο για την πιο επιμελή και συστηματική παρακολούθησή της.
Ως επί το πλείστον η υπέρταση είναι ασυμπτωματική και το γεγονός αυτό καθιστά τη διάγνωσή της δυσχερή, καθώς οι ασθενείς δεν προσέρχονται εγκαίρως στους ειδικούς, ώστε να τύχουν της κατάλληλης καθοδήγησης.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Χρησιμοποιείτε πιεσόμετρο υδραργύρου ή ηλεκτρονικό του βραχίονα κι όχι του καρπού.
- Μετράτε την πίεση σε στιγμές ηρεμίας κι όχι κάτω από συνθήκες στρες (π.χ.: πονοκέφαλος, άγχος, κούραση κ.λπ..)
- Αν διαπιστώσετε σε επανειλημμένες μετρήσεις, τιμές άνω των 140/90 απευθυνθείτε στον προσωπικό σας παθολόγο ή καρδιολόγο, οι οποίοι και θα αποφανθούν αν όντως είστε υπερτασικός-ή ή όχι.
- Αν είσαστε άνω των 50 ετών μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση 3 φορές την εβδομάδα, πρωί και βράδυ.
- Μην επηρεάζεστε από συγγενείς ή φίλους με υπέρταση όσον αφορά στην αγωγή που θα λάβετε ή λαμβάνετε ήδη (π.χ.: δοσολογία φαρμάκου, παρενέργειες, άλλος τύπος φαρμάκου ή συνδυασμός), καθώς κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης.
- Εντάξτε στην καθημερινότητά σας δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, περιορίστε την πρόσληψη άλατος και ασκηθείτε, καθώς αυτά βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης και συνδράμουν στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Συμπερασματικά, πρέπει να επισημάνουμε πως εφόσον ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή αυτή θα είναι διά βίου κι επειδή η αρτηριακή πίεση είναι ένα μέγεθος κυμαινόμενο τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη στενή συνεργασία ιατρού και ασθενούς.
Συμβουλεύει ο κος Μίχας Φώτιος–Ιατρός