Τι υποδηλώνει το χρώμα των τροφίμων

Ο χρωματισμός στα τρόφιμα δημιουργείται από μια ομάδα ωφέλιμων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή, τα οποία εξαφανίζουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισχωρούν ή δημιουργούνται στο σώμα.

Το χρώμα των διαφορετικών ειδών τροφίμων δείχνει το έργο που τα ποικίλα αντιοξειδωτικά επιτελούν στον οργανισμό μας. Και ανεξάρτητα από τι χρώμα έχει ένα τρόφιμο, όσο βαθύτερη είναι η απόχρωση, τόσο υψηλότερη είναι η διατροφική αξία του. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα διαφόρων χρωμάτων, το μείγμα των αντιοξειδωτικών είναι πιο αποτελεσματικό. Είναι καλύτερα λοιπόν να ακολουθούμε μια διατροφή που να περιέχει όλα τα καροτενοειδή.

  • Κόκκινου χρώματος τρόφιμα-καροτενοειδές λικοπίνιο

Τα κόκκινα χρωματισμένα τρόφιμα υποδηλώνουν την παρουσία του καροτενοειδούς λυκοπίνιου, ενός αντιοξειδωτικού που καταπολεμά τον καρκίνο. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως τομάτα, κοκκινογούλια, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπφρουτ κ.λ.π. ιδιαίτερα δραστικό στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των καρκίνων της πεπτικής χώρας, του στομάχου και των πνευμόνων, το λυκοπίνιο δουλεύει με το να παρεμποδίζει τον σχηματισμό της επικίνδυνης LDL χοληστερόλης.

  • Πορτοκαλί χρώματος τρόφιμα-βήτα καροτένιο

Τα πορτοκαλί χρώματος τρόφιμα περιέχουν το καροτενοειδές βήτα-καροτένιο. Το βρίσκουμε συνήθως σε τρόφιμα όπως π.χ. καρότα, πορτοκάλια, μάνγκο, κολοκυθάκια, βερύκοκα, πεπόνια, γλυκοπατάτα. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι γνωστό για την ικανότητά του να χαμηλώνει τη χοληστερόλη και να τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

  • Κίτρινου χρώματος τρόφιμα-ζεαξανθίνη και λουτείνη

Τα κίτρινα τρόφιμα περιέχουν ζεαξανθίνη και λουτεϊνη, οι οποίες ενεργούν μαζί για να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς όρασης. Αυτά τα δύο καροτενοειδή χρησιμοποιούνται στην περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που ονομάζεται «κηλίδα» και αποτελεί το κέντρο της όρασης.

  • Πράσινου χρώματος τρόφιμα-ισοθειοκυανικά άλατα

Πράσινα τρόφιμα όπως π.χ. λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς, αγκινάρες και σπαράγγι περιέχουν ισοθειοκυανικά άλατα. Τα τρόφιμα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. Αυτά τα αντιοξειδωτικά άλατα δίνουν στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Επίσης, τα πράσινα τρόφιμα περιέχουν αρκετές ποσότητες φολικού οξέος και μπορούν να προλάβουν ανωμαλίες κατά τη γέννηση, γι’αυτό και το φολικό οξύ είναι ουσιώδες συστατικό στη διατροφή των εγκύων γυναικών.

  • Πορφυρού και μπλε χρώματος τρόφιμα-καροτενοειδές ανθοκυανίνη

Τα πορφυρά και μπλε τρόφιμα περιέχουν το καροτενοειδές ανθοκυανίνη, το οποίο έχει αξιοσημείωτες ιδιότητες. Βρίσκεται στα μπλε βατόμουρα, τα σκούρα κεράσια, τα δαμάσκηνα, διάφορα μούρα, στο κόκκινο κρασί, στα κόκκινα μήλα, στις φράουλες, στα σύκα κ.λ.π . Τα πορφυρά και μπλε τρόφιμα επίσης βοηθούν στην προστασία και στην πρόληψη του εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην προστασία από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Υποστηρίζεται ότι οι ανθοκυανίνες έχουν θετικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων, επειδή παρεμποδίζουν τις θρομβώσεις του αίματος.

  • Λευκού χρώματος τρόφιμα-φλαβονοειδή και αλλισίνη

Τα λευκά τρόφιμα περιέχουν φλαβονοειδή και αλλισίνη, η οποία είναι γνωστό ότι παρεμποδίζει την μη κανονική ανάπτυξη κυττάρων. Τα λευκά τρόφιμα περιέχουν επίσης θεούχες ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στο ανέβασμα των επιπέδων της ωφέλιμης HDL χοληστερίνης και στο κατέβασμα επικίνδυνων επιπέδων τριγλυκεριδίων που είναι λίπη του αίματος. Μερικά από τα πλέον ωφέλιμα λευκά τρόφιμα είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλινο, τα αχλάδια, το κουνουπίδι, το λευκό κρασί κ.λ.π.

Συμβουλεύει η Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!