Μυστικά που κρύβονται πίσω από το νούμερο της ζυγαριάς

Ερωτήσεις που σχετίζονται με την ζυγαριά
 • Πόσα κιλά θα έπρεπε να είμαι σύμφωνα με το ύψος μου και την ηλικία μου;
 • Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα;
 • Μήπως θα έπρεπε να έχανα 2 κιλά την εβδομάδα;
 • Έχασα μόνο 300 γρ. γιατί;
 • Μπορώ να χάσω 5 κιλά σε τρεις εβδομάδες;
Σκέψεις που σχετίζονται με την ζυγαριά
 • Θα ήθελα να χάσω τα πρώτα κιλά γρήγορα και στη συνέχεια να μάθω να τρώω σωστά.
 • Είμαι 120 κιλά και θα ήθελα να χάσω τα πρώτα 30 κιλά όσο πιο γρήγορα γίνεται.
 • Δεν έχω ακολουθήσει το πρόγραμμα διατροφής και δεν έχασα βάρος, θα ήθελα για την επόμενη εβδομάδα ένα πιο «αυστηρό» πρόγραμμα.
 • Έχω δύο μήνες που κάνω διατροφή και έχω χάσει μόνο 1 κιλό.

Καθημερινά στο γραφείο μας συναντάμε τέτοιου είδους ερωτήματα και απορίες σε σχέση με τη ζυγαριά, που από την μια πλευρά κρύβουν διάφορα συναισθήματα όπως ενθουσιασμό, αγωνία, άγχος, φόβο, απογοήτευση, από την άλλη όμως, της έχετε δώσει τόση μεγάλη αξία, που ανάλογα με το νούμερο που θα δείξει, είναι ικανή να επηρεάσει τη διάθεση σας, το στόχο σας ακόμα και να αλλάξει το κίνητρο που σας οδήγησε στην συνεργασία μας.

Μέσα από αυτό το άρθρο, με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, στόχος μου είναι να αποκτήσετε μια διαφορετική εικόνα γύρω από το χρήσιμο για τους ειδικούς εργαλείο και να συνειδητοποιήσετε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η σταδιακή αλλαγή διατροφικών συνηθειών που σας οδήγησαν στην παχυσαρκία ή που έβλαψαν ή που θα βλάψουν κάποια στιγμή την υγεία σας.

Τι είναι ζυγαριά;

Ζυγαριά είναι ένα όργανο που μας δείχνει το συνολικό μας βάρος και είναι αποτέλεσμα της άθροισης, της λιπώδης και της άλυπης μάζας. Είναι απαραίτητο εργαλείο για τους διατροφολόγους αλλά και για άλλους επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας. Η χρησιμότητα του στηρίζεται κυρίως στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πότε η ζυγαριά μπορεί να δείξει το ίδιο νούμερο μετά από εβδομαδιαία εφαρμογή δίαιτας;

Πολλές φορές μετά από την εφαρμογή ενός επταήμερου προγράμματος αδυνατίσματος ή σωστής διατροφής δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στη ζυγαριά αλλά μόνο μια μικρή αλλαγή στο σώμα.

Οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό(με εξαίρεση παθολογικές καταστάσεις) είναι η αύξηση της μυϊκή μάζα, η αύξηση του ποσοστού ενυδάτωσης του οργανισμού, η ύπαρξη προεμηνορρησιακού συνδρόμου ή γαστρεντερολογικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα αλλά και ακόμα η λάθος διεξαγωγή του προγράμματος (υποσιτισμός ή υπερφαγία).

Πότε το νούμερο της ζυγαριάς ανεβαίνει;

Το νούμερο της ζυγαριάς ανεβαίνει κυρίως όταν η ημερήσια πρόσληψη τροφής είναι παραπάνω από την επιθυμητή, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουμε το πολύ ένα με δύο πλούσια γεύματα, όταν υπάρχει κάποια πάθηση όπως δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όταν ακολουθούμε δίαιτες στερητικού τύπου με στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους, όταν το άγχος και η κούραση έχουν γίνει η κολλητή μας φίλη, όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου.

Μπορεί το νούμερο της ζυγαριάς να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

Όπως προανέφερα, το νούμερο της ζυγαριάς είναι ικανό να καθορίσει θετικά αλλά και αρνητικά την πορεία ενός περιστατικού. Κάποιες «λανθασμένες σκέψεις» που πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο είναι οι ακόλουθες:

 • Έχασα 1 ½ κιλό την εβδομάδα άρα η δίαιτα είναι πολύ καλή
 • Έχασα ½ κιλό την εβδομάδα άρα έφαγα κάτι παραπάνω δεν έπρεπε να βγω δύο φορές αυτήν την εβδομάδα για φαγητό
 • Πήρα βάρος δεν πρόκειται ποτέ να αδυνατήσω άρα ας φάω σήμερα ότι δεν έχω φάει αυτή την εβδομάδα
 • Δεν έχω χάσει πολλά κιλά αυτή την εβδομάδα άρα πρέπει να φάω λιγότερο

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να επηρεάσει κυρίως αρνητικά την ψυχολογία μας και οι συνέπειες αυτών των παραπάνω πεποιθήσεων είναι η μείωση της πρόσληψη τροφής με στόχο την απώλεια των κιλών και με αποτέλεσμα την εξάντληση του οργανισμού αλλά και μακροπρόθεσμα την μείωση του μεταβολικού ρυθμού, η ψυχολογική εξάντληση και στέρηση με συνέπεια τις κρίσεις υπερφαγίας που διαδέχονται τις κρίσεις αφαγίας, η αυξομειώσεις βάρους αλλά και πολλές φορές την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής (ψυχογενής βουλιμία, αδιφαγική διαταραχή και ψυχογενής ανορεξία ή άτυπη μορφή διατροφικής διαταραχής).

Τι θεωρείται τελικά επιτυχία, αν «όχι» η απώλεια βάρους;

Επιτυχία τελικά θεωρείται να μάθουμε να κάνουμε δίαιτα για το καλό της υγείας μας και μέσα από αυτή την προσπάθεια που πραγματοποιείτε:

 • Να αναγνωρίζετε την προσπάθεια σας.
 • Να προσπαθήσετε να διαφοροποιήσετε τις λανθασμένες συνήθειες και συμπεριφορές που σας έφεραν αντιμέτωπους με τα παραπάνω κιλά.
 • Να καταφέρετε να προσαρμόσετε τις συνήθειες σας με τις ανάγκες του οργανισμού σας.
 • Να κατανοήσετε τη χρησιμότητα της τροφής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
 • Να προσπαθήσετε να διακρίνετε και να αντιμετωπίζετε τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας.
 • Να αποφεύγετε να ζυγίζεστε, όταν ξέρετε ότι επηρεάζει την ψυχολογία σας.
 • Να βάζετε κάθε μήνα ένα στόχο και όταν αυτός επιτευχτεί να θέτετε τον επόμενο.

Συμβουλεύει η κα Βασιλική Κούργια, Διατροφολόγος –Διαιτολόγος, Ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές

 

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!