Aγορά τροφίμων:τι να προσέχουμε στο καλάθι της νοικοκύρας

Όλοι έχουμε βρεθεί σε ένα σούπερ μάρκετ απολαμβάνοντας τη θέα πολλών προϊόντων προβληματισμένοι ποιο από αυτά είναι ασφαλές ή ωφέλιμο για τον οργανισμό σας.

Μπορείτε εύκολα και άμεσα να προστατεύσετε υγεία αλλά και…την τσέπη σας ακολουθώντας μερικά από τα παρακάτω βήματα:

  • Δώστε έμφαση στο τμήμα της μαναβικής επιλέγοντας λαχανικά, χορταρικά και φρούτα της εποχής διαλέγοντας εκείνα που ανταποκρίνονται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (οσμή, χρώμα, σχήμα). Με αυτό τον τρόπο προμηθεύετε τον οργανισμό σας όχι μόνο με βιταμίνες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και με αντιοξειδωτικά συστατικά που λειτουργούν σαν «καθαριστές» από επικίνδυνες ενώσεις.
  • Καλό είναι τα δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί που θα αγοράσετε να είναι ολικής άλεσης, ενώ προτιμάτε αναποφλοίωτο ρύζι. Έτσι, προσλαμβάνετε πλήθος από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες υποβοηθούν τη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
  • Από πηγές πρωτεϊνών προτιμήστε ψάρια, κοτόπουλο ή γαλοπούλα (χωρίς την πέτσα τους), άπαχο κομμάτι κόκκινου κρέατος και κιμά από καθαρό κρέας χωρίς λίπη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αυγά (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας) και τα όσπρια, τα οποία μας παρέχουν φυτοοιστρογόνα και φυτικές ίνες.
  • Στα γαλακτοκομικά είδη (γάλα, γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού) επιλέγετε αυτά που αναγράφουν 1,5-2% λιπαρά.
  • Για τους λάτρεις των τυριών καλό είναι – σε καθημερινή βάση- να συνδυάζουν τα γεύματά τους με τυρί 10-20% λιπαρά (ανθότυρο, κότατζ, κατίκι), ενώ σε πιο αραιά λιπαρά τυριά όπως κασέρι ή γραβιέρα.
  • Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις έτοιμες και προπαρασκευασμένες σάλτσες, ζωμούς ή σούπες και να προτιμάτε τα σπιτικά καθώς υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά.
  • Από το ράφι των κονσερβοποιημένων τροφίμων αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα καθώς περιέχουν μεγάλα ποσοστά άλατος προκειμένου να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την κατηγορία προτιμάτε τόνο σε νερό, σαρδέλες, καλαμπόκι, μανιτάρια και ντομάτα πολτό.
  • Αν βρεθείτε σε δίλλημα ανάμεσα σε τσιπς, αλμυρά ή πικάντικα κράκερ, κριτσίνια και άλλα προτιμάτε κριτσίνια ή κράκερ ολικής άλεσης ή πολύσπορα.
  • Τελειώνοντας, αν επιθυμείτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο γλυκό προμηθευτείτε φρούτα για δροσιστικές φρουτοσαλάτες, κρέμα, ρυζόγαλο, γιαούρτι, ζελέ ή λίγο γλυκό του κουταλιού ενώ πιο αραιά προτιμάτε έτοιμα τυποποιημένα γλυκά.
Νερό:

το μεγαλύτερο ποσοστό της δομής του δέρματος αποτελείται από νερό. Προσλαμβάνοντας καθημερινά περίπου 1,5 λίτρο νερό την ημέρα αναπληρώνουμε τις απώλειες νερού από το δέρμα (εξάτμιση, ιδρώτας). Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1,4 λίτρα είναι τα πόσιμα υγρά, το 0,7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει καθώς σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) στην Αμερική αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.α. και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουμε με αυτά το νερό που πίνουμε κάθε μέρα. Ακόμα κι όταν δεν νιώθουμε δίψα θα πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε νερό ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Μερικοί τρόποι ενυδάτωσης εκτός από την κατανάλωση νερού είναι: οι χυμοί (κατά προτίμηση φυσικοί), τα ροφήματα με γάλα και χυμό φρούτων, τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζι, πεπόνι), σαλάτες, λαχανικά (αγγούρι, ντομάτα, καλαμπόκι, φασολάκια), το γάλα, το γιαούρτι, το κρύο τσάι.

Πίνακας με τα πιο πλούσια τρόφιμα σε ποσοστό νερού

αγγούρι

94%

ντομάτα

93%

σπανάκι

92%

κρεμμύδι

89%

λάχανο

96%

γκρέιπφρουτ

88%

μελιτζάνα

92%

κουνουπίδι

91%

καρότα

90%

μπρόκολο

92%

Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος πανελλήνιου συλλόγου διαιτολόγων, επιστημονικός συνεργάτης ελληνικού συλλόγου υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!