Η σόδα είναι νερό με προσθήκη ανθρακικού νατρίου, δηλαδή νερό με μαγειρική σόδα.
Όπως φαίνεται από τον χημικό τύπο της σόδας, η σόδα αποτελεί μια αξιόλογη πηγή νατρίου. Για το λόγο αυτό και θα πρέπει να περιορίζεται σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση και σε όσους πραγματοποιούν για οποιοδήποτε λόγο διαιτολόγιο χαμηλού νατρίου π.χ. λόγω λήψης κορτικοστεροειδών.
Πολύ συχνά συγχέουμε τη σόδα με το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό το οποίο έχει κι αυτό φυσικό ανθρακικό νάτριο (οπότε και έγκειται στους ίδιους διαιτητικούς περιορισμούς όπως η σόδα).
Εν τούτοις όμως έχει και ορισμένες διαφορές. Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται, περιέχει μέταλλα (συνηθέστερα είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο). Θεωρείται λοιπόν μια πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Είναι επομένως προτιμότερη η κατανάλωσή του, επειδή είναι πιο πλούσιο σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά.
Συμβουλεύει η Δ. Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΓΝΑ ΚΑΤ