Τι είναι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Τι είναι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, βοηθώντας στην επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητα έως την ηλικία των 30 ετών, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν την οστική απώλεια και μειώνουν τον κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι η κύρια πηγή του από τις τροφές. Ασβέστιο υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα, όπως σκούρα πράσινα λαχανικά, φασόλια, αμύγδαλα, σόγια, σαρδέλες με κόκαλο, σουσάμι και ταχίνι. Παρ’ όλα αυτά, οι φυτικές πηγές ασβεστίου δεν έχουν την ίδια δυνατότητα απορρόφησης του από τον οργανισμό σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις ομάδες αυξημένων αναγκών, όπως είναι οι έφηβες, οι γυναίκες παραγωγικής ηλικίας και οι μετα-εμμηνοπαυσιακές, είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες με την κατανάλωση 1-2 μερίδων γαλακτοκομικών. Από την άλλη η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών μπορεί να δημιουργεί τυμπανισμό ή να μην συστήνεται λόγω αυξημένων λιπιδίων στο αίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η κατανάλωση εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προίόντων.

Εμπλουτισμός είναι η προσθήκη θρεπτικών συστατικών στο τρόφιμο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η διατροφική του αξία. Ουσιαστικά, ο εμπλουτισμός τροφίμων που καταναλώνονται ευρέως, είναι το όχημα που μεταφέρει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά στα οποία παρατηρείται συχνά ελλιπής πρόσληψη. Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και η διατροφική παρέμβαση μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό. Ο εμπλουτισμός των τροφίμων παρέχει αυξημένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών (έως και 50% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα) σε συνηθισμένες ποσότητες κατανάλωσης του τροφίμου που χρησιμοποιείται.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται κυρίως με ασβέστιο και βιταμίνη D. Μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα τρόφιμα επηρέασαν θετικά την οστική πυκνότητα και περιόρισαν την οστική απώλεια στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μια μελέτη που έγινε στον ελληνικό πληθυσμό έδειξε ότι η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου, αφού η απορρόφηση από την φυσική πηγή είναι πάντα μεγαλύτερη.

Η κατανάλωση εμπλουτισμένων με ασβέστιο γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, χωρίς να απαιτείται η κατανάλωση επιπλέον μερίδων γάλακτος, γιαουρτιού ή τυριού. Τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά είναι ένα όπλο στη φαρέτρα τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών υγείας.

Συμβουλεύει η κα Χαρά Βλάση RD,MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επ.Συν/της Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Aberdeen

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!