Tενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Τι είναι η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

H τενοντοελυτρίτιδα de Quervain συμβαίνει όταν οι τένοντες στη βάση του αντίχειρα ερεθίζονται και φλεγμαίνουν, με αποτέλεσμα την πάχυνσή τους. Αυτό προκαλεί πόνο στην κίνηση του αντίχειρα κοντά στον καρπό.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Δύο από τους βασικούς τένοντες του αντίχειρα περνούν μέσα από ένα «τούνελ» που βρίσκεται στη βάση του αντίχειρα κοντά στον καρπό. Οι τένοντες είναι σχηματισμοί που μοιάζουν με κορδόνια οι οποίοι προσκολλούν τους μυς επάνω στα οστά. Περιβάλλονται από ένα λεπτό και γυαλιστερό υμένα που ονομάζεται έλυτρο και που τους βοηθά να γλιστρούν εύκολα μέσα από το τούνελ και γενικότερα τους γύρω ιστούς.

Εικόνα 1. τενοντοελυτρίτιδα; De Quervain

Πότε μπορεί να συμβεί;

Η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain προκαλείται όταν οι τένοντες του αντίχειρα φλεγμαίνουν και μαζί και το έλυτρο που τους περιβάλλει, παρεμποδίζοντας έτσι την κίνησή τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερχρήση του αντίχειρα, παρουσιάζεται συνηθέστερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας, ενώ αυξημένη συχνότητα παρουσιάζουν οι έγκυες καθώς και οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πόνος στο ύψος του καρπού, στη βάση του αντίχειρα, που είναι και το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί αιφνίδια ή βαθμιαία και να αντανακλά πιο ψηλά στο αντιβράχιο. Επιδεινώνεται κατά τη χρήση του χεριού και του αντίχειρα, ιδιαίτερα όταν πιάνουμε σφιχτά κάποια αντικείμενα ή κάνουμε στροφές του καρπού.
  • Στην κερκιδική πλευρά του καρπού (προς την πλευρά του αντίχειρα) μπορεί να εμφανισθεί οίδημα
  • Κατά την κίνηση του αντίχειρα μπορεί να υπάρχει η αίσθηση «μαγκώματος»
  • Εφόσον ερεθιστεί το νεύρο που διέρχεται από την περιοχή μπορεί να υπάρχει μούδιασμα του αντίχειρα και του δείκτη

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εκτός από την υπόλοιπη κλινική εξέταση, το πιο χαρακτηριστικό κλινικό σημείο είναι το τεστ Finkelstein κατά το οποίο ο ασθενής σχηματίζει γροθιά με τον αντίχειρα μέσα στα υπόλοιπα δάκτυλα και κάμπτει τον καρπό προς το μικρό δάκτυλο. Η κίνηση αυτή προκαλεί έντονο πόνο

Πώς αντιμετωπίζεται;

Συντηρητική θεραπεία (μη χειρουργική)

  • Νάρθηκας που βοηθά στην ακινητοποίηση του αντίχειρα και του καρπού
  • Αντιφλεμονώδη φάρμακα
  • Ανάπαυση του χεριού
  •  Έγχυση κορτικοστεροειδών στην πάσχουσα περιοχή
  • Χειρουργική θεραπεία: εφόσον με τα προηγούμενα μέτρα δεν υπάρξει βελτίωση προχωρούμε στη χειρουργική θεραπεία κατά την οποία διανοίγουμε το τούνελ μέσα από το οποίο διέρχονται οι τένοντες.

Συμβουλεύει ο κος Πέτρος Κυριαζόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!