Υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ροφήματα τα οποία τα έχω στο μυαλό μου ως «παραδοσιακά», καθώς θυμάμαι να τα καταναλώνουν «οι μεγάλοι» από όταν εγώ ήμουν μικρή. Ένα από αυτά είναι ο ελληνικός καφές, με το ιδιαίτερο άρωμά του.
Μάλιστα, τον έχω συνδυάσει με τον πατέρα μου, καθώς κάθε πρωί πίνει, όλα αυτά τα χρόνια, με ιδιαίτερη ευλάβεια έναν «γλυκύ βραστό»!
Μεγάλωσα λοιπόν έχοντας ως δεδομένο ότι είναι ένα υγιεινό ρόφημα, μέχρι που έγινα διαιτολόγος και το διαπίστωσα πλέον και από την επιστημονική του πλευρά.
Αναζητώντας τα οφέλη του καφέ στην υγεία, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται, είτε στο ρόλο της καφεΐνης, είτε στο ρόλο των συστατικών του καφέ, όπως τα αντιοξειδωτικά και το χλωρογενικό οξύ.
Μάλιστα, ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τις κυτταρικές βλάβες. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα κάποιες από τις καταστάσεις υγείας, στις οποίες έχει φανεί η ευεργετική δράση του αγαπημένου ροφήματος.
Καρδιαγγειακά νοσήματα:
Αξιοθαύμαστη είναι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους κατοίκους ενός από τα πιο αγαπημένα μου νησιά, της Ικαρίας, που φημίζεται για τη μακροβιότητα των κατοίκων του, κατέχοντας από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.
Η μελέτης της Ικαρίας έδειξε ότι ο ελληνικός καφές «μιλάει» στην καρδιά μας, καθώς η κατανάλωση συσχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία- εξηγώ αμέσως τι σημαίνει αυτό: Το ενδοθήλιο αφορά τα τοιχώματα των αγγείων που είναι ο σύνδεσμος της καρδιάς, ώστε να τροφοδοτείται όλο μας το σώμα με αίμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, λοιπόν, προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο από την κατανάλωση καφέ, ακόμη και σε άτομα με υπέρταση! Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση καφέ (ακόμα και πάνω από 450ml/ημέρα), τόσο καλύτερος ήταν και ο δείκτης της ενδοθηλιακής λειτουργίας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από αυτούς που κατανάλωναν άλλους τύπους καφέ.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2:
Άτομα που καταναλώνουν καφέ μακροχρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2009 έδειξε ότι όσοι έπιναν 3 ή 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% ή περισσότερο. Για κάθε επιπλέον φλιτζάνι, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 7% περισσότερο!
Μεταβολικό σύνδρομο:
Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης περιφέρειας μέσης και δυσλιπιδαιμίας. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη σε ποιες συγκεκριμένα από τις παραπάνω καταστάσεις βοηθά ο καφές, έρευνα του 2009 έδειξε ότι άτομα με συστηματική κατανάλωση καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.
Καρκίνος του προστάτη:
Είστε άντρας και πίνετε κάθε μέρα ελληνικό καφεδάκι; Συγχαρητήρια, έχετε 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του προστάτη! Μετά-ανάλυση προοπτικών μελετών έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου ή έπιναν σπάνια καφέ.
Κατάθλιψη:
Και όμως, η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα χαμόγελα! Έρευνα του 2014, η οποία εξέτασε την επίδραση κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 4 καφέδες την ημέρα, χωρίς κάποια γλυκαντική ουσία, είχαν 9% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
Τελικά, πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να πίνουμε έναν ελληνικό καφέ! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχει σε κάθε σπίτι και έχει συνδεθεί με την παράδοση. Όσον αφορά στις έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του καφέ, αυτές συνεχίζονται και έχουμε διαρκώς δεδομένα που σχετίζονται με διαφορετικές καταστάσεις υγείας και χρόνιες παθήσεις. Για το τέλος, θα σας πρότεινα τώρα που είναι καλοκαίρι να δοκιμάσετε τον ελληνικό καφέ και στην κρύα εκδοχή του… Θα σας εντυπωσιάσει! Πιείτε λοιπόν έναν ελληνικό καφέ «στην υγεία σας»!
Γράφει η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος