Η ανάγκη συντροφικότητας μεταξύ του ανθρώπου και των κατοικίδιων ζώων

Ο άνθρωπος έχει αναπτύξει ευεργετικές για την υγεία και την ψυχολογία του σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα διαμέσου των αιώνων.

Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα έχει συμβάλλει ριζικά στην καλλιέργεια αισθημάτων αγάπης και τρυφερότητας προς αυτά από την παιδική κιόλας ηλικία του, καθώς και έχει επιδράσει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ζώων.

Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν επαφή και φροντίζουν ένα κατοικίδιο ζωάκι μεγαλώνουν εκδηλώνοντας στοργική και ήρεμη συμπεριφορά και τα αντιμετωπίζουν σα μέλη της οικογένειάς τους. Τα ζώα συντροφιάς διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους επομένως και στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της σωματικής – μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα, οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, νόσους του μυοσκελετικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος, AIDS ή διάφορους τύπους καρκίνου, παρουσιάζουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερα ποσοστά ίασης ή αισθητής βελτίωσης των κλινικών συμπτωμάτων από τα οποία υποφέρουν.

Επιπλέον, επιδεικνύουν αυξημένο βαθμό υγιούς επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τα αισθήματα αγάπης και υπευθυνότητας που αποκτούν για τους μικρούς προστατευόμενούς τους.

Εξάλλου δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η σωματική επαφή και επικοινωνία με ένα ζώο γίνεται κατά κύριο λόγο με τα χέρια και τα χάδια και επομένως δεν απαιτείται για αυτό άριστη σωματική κατάσταση. Τα κατοικίδια ζώα είναι γνωστό ότι αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους όπως είναι και σίγουρα ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.

Τα οφέλη από τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων από ηλικιωμένους ανθρώπους είναι πολλαπλά. Πρόσφατες έρευνες μας έχουν παράσχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσο η ανάπτυξη δεσμού ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα είναι σε θέση να εμπλουτίσει και να γεμίσει με ενδιαφέρον τη ζωή ενός ηλικιωμένου και να έχει πολύ θετική επίδραση στην υγεία και τη διάθεσή τους. Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων μεγάλης ηλικίας ήταν σε θέση να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, να μετακινούνται χωρίς βοήθεια, να έχουν κοινωνικές σχέσεις, να είναι αρκετά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από τη ζωή τους και επιπλέον να αισθάνονται ασφαλείς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το ιδιαίτερα σημαντικό αίσθημα που αποκτούν πολλοί ηλικιωμένοι ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι σε κάποια ζωντανή ύπαρξη.


Η συντροφικότητα του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς αναμφισβήτητα αποτελεί μια θεμελιώδη κοινωνική ανάγκη.

Στις δυτικές κοινωνίες όπου ο μέσος όρος ζωής συνεχώς ανεβαίνει και αφενός μεν υπάρχει κρίση του οικογενειακού θεσμού, αφετέρου δε η μορφή της οικογένειας αλλάζει γινόμενη όλο και περισσότερο ολιγομελής, τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και επιπέδου υγείας ένα νόημα ζωής δίνοντας τη δυνατότητα της προσφοράς και της αφοσίωσης.

Συμβουλεύει η κυρία Κατερίνα Μαρίνου, Κτηνίατρος, Εισηγήτρια Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!