Σοκολάτα, η μαύρη θεά!

Η σοκολάτα ανά τους αιώνες:

Ξεκινώντας, από το 600μ.χ οι κόκκοι του κακάο αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα μέσα συναλλαγής των Ατζέκων και Μάγιας.

Με την πάροδο του χρόνου το κακάο δεν χάνει την αξία του, ανταυτού καταλαμβάνει μια περίοπτη θέση σαν ρόφημα στις βασιλικές και ευγενείς οικογένειες σε όλη την Ευρώπη.

Η ιστορία της σοκολάτας όμως ξεκινάει στις αρχή του 21ου αιώνα όπου το πρώτο στιγμιαίο ρόφημα μπαίνει στην βιομηχανική παραγωγή, παράλληλα στις Βρυξέλλες ο Λεωνίδας Κασδεκίδης 

Σοκολάτα υγείας ή γάλακτος;

Η επιλογή, γευστικά είναι δύσκολη καθώς η κάθε μία είναι ξεχωριστή.

Αν η επιλογή γίνει με κριτήρια την θρεπτική και θερμιδική αξία τότε η μαύρη σοκολάτα υπερτερεί συντριπτικά.

Αναφορικά και μόνο η μαύρη σοκολάτα περιέχει την εξαπλάσια περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η δυσχερής απορρόφηση του ασβεστίου της σοκολάτας δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα την ποσότητα που τελικά αφομοιώνεται.

Το επιπλέον μαγνήσιο που συναντούμε στην σοκολάτα υγείας συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και αυξημένη ικανότητα απομνημόνευσης και μάθησης  που έχει διαπιστωθεί μέσω ερευνών.

Διαφορά εντοπίζεται και στην περιεκτικότητα της σοκολάτας σε θεοβρωμίνη.(ουσία με αντιδιουρητική και αντιβηχική δράση.)

Βάση ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο Imperial college του Λονδίνου η θεοβρωμίνη βρέθηκε αποτελεσματικότερη ακόμα και από την κωδεϊνη(αντιβηχικό φάρμακο) έως και 30% και χωρίς παρενέργειες.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα (πολυφαινόλες) βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με την γάλακτος.

Επιπροσθέτως έρευνες στο πανεπιστήμιο διατροφής στην Γλασκόβη απέδειξε πως το γάλα στην σοκολάτα αναστέλλει τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών ουσιών.

ΕΙΔΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ                                                                          ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΚΑΟ

Λευκή σοκολάτα

Κακάο: 0%

Σοκολάτα γάλακτος

Κακάο: 10-20%

Μαύρη σοκολάτα

Κακάο: 45-85%

Επιδράσεις σοκολάτας στο καρδιαγγειακό:

Νέα δεδομένα έχουν προκύψει όσο αναφορά στη καρδιά και στην ευεργετική επίδραση που έχει η κατανάλωση σοκολάτας τόσο σε αυτή όσο και γενικότερα στο καρδιαγγειακό.

Η σοκολάτα ούσα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εμφανίζονται με την μορφή φλαβονοειδών ενώσεων συμβάλλει στην διαστολή των αρτηριών, με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα λόγω της δράσης των  αντιοξειδωτικών εμποδίζεται η οξείδωση της LDL(κακής χολοστερόλης).

Επιπρόσθετη δράση της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό είναι η βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων καθώς και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ινσουλινοαντιστασης

Έρευνα σχετική που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες καπνιστές επιβεβαίωσε τις ευεγερτικές επιδράσεις της σοκολάτας και επιπλέον μείωσε κατά 50% την πηκτικότητα του αίματος.

Όταν η έρευνα επαναλήφθηκε με λευκή σοκολάτα δεν παρατηρήθηκε καμία ευεργετική επίδραση από τις προαναφερόμενες.

Σοκολάτα:ευεξία και εξάρτηση

Η σοκολάτα περιέχει εκατοντάδες χημικές ενώσεις, οι οποίες επιδρούν στο νευρικό μας σύστημα. Οι ουσίες που περιέχονται ομοιάζουν με αυτή των καναβοειδών (π.χ. μαριχουάνα).

Οι ουσίες αυτές επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου. Παράλληλα νιώθουμε το γνωστό συναίσθημα ευφορίας, το οποίο εμφανίζεται σε μικρότερη ένταση όταν τρώμε σοκολάτα από όταν γίνεται χρήση καναβοειδών. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ντοπαμίνη που συνοδεύεται από επίδραση στους εγκεφαλικούς υποδοχείς που προαναφέραμε.Κατα ένα μεγάλο μέρος έτσι εξηγείτε το η λαχτάρα για σοκολάτα  και η εθιστική ιδιότητα που έχει στους περισσότερους από εμάς.

Επιπλέον η γεύση ,η υφή και η σημαντική  ποσότητα λιπαρών που περιέχει δημιουργεί πρόσθετη αίσθηση απόλαυσης. και ικανοποίησης..

Συμπερασματικά:

Συνολικά οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας  έχουν επίδραση:

  • στο καρδιαγγειακό
  • την αρτηριακή πίεση,
  • στην ινσουλινοαντίσταση
  • στην ψυχολογία και διάθεση καθώς και
  • στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας.  

Εδώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τη σημαντική ποσότητα λιπαρών που περιέχονται στην σοκολάτα, τα οποία επιπλέον ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών.

Τα κορεσμένα λιπαρά συνδυαστικά με τη ζάχαρη την κάνουν ένα δύσπροσάρμόσιμο τρόφιμο μέσα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Έτσι λοιπόν φρόνιμο θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο διατηρώντας έτσι μια ισορροπία στο βάρος μας και στην συνολικότερη υγεία μας.

Συμβουλεύει ο Θεόδωρος Κάρτσωνας, Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!