Ο διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το ζάχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιούν για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Η βλάβη στην παραγωγή ινσουλίνης ή στη δράση της ή και τα δυο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες βλάβες σε καίρια όργανα και ιστούς του σώματος.
Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι διαβήτη:
Ο διαβήτης τύπου 1, που χαρακτηρίζεται από την πλήρη καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, οπότε αυτή πρέπει να χορηγείται με ενέσεις. Αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών περιστατικών. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι η μορφή που εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και τους εφήβους.
Ο διαβήτης τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από την «αντίσταση» του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγουν. Αρχικά διαχειρίζονται την κατάστασή τους με άσκηση και δίαιτα. Σύντομα όμως θα χρειαστεί να λάβουν θεραπεία από το στόμα ενώ κάποια στιγμή θα οδηγηθούν στις ενέσεις ινσουλίνης, λόγω του ότι ο διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται προοδευτικά με το χρόνο.
Αντιστοιχεί περίπου στο 90% των περιστατικών και κυρίως σε ενήλικες. Τελευταία, λόγω αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας και της κακής ποιότητας διατροφής ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται και σε παιδιά. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για την οποία πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τύποι διαβήτη που όμως εμφανίζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζονται με τους ίδιους τρόπους με το διαβήτη τύπου 1 και τον τύπου 2.
Τέλος να θυμάστε τον ΔΕΚΑΛΟΓΟ για το καλοκαίρι:
- Πριν από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα ελέγχουμε το σάκχαρο αίματος με το μετρητή μας.
- Πίνουμε πολύ νερό και αποφεύγουμε τα ανθρακούχα ποτά ή αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
- Τρώμε φρούτα αλλά δεν υπερβάλουμε γιατί η πολύ φρουκτόζη μας οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου.
- Τρώμε ελαφρά γεύματα στα σωστά ωράρια, όχι πικάντικα. Προτιμούμε ψάρι αντί για κρέας.
- Πριν πιείτε αθλητικά ισοτονικά ποτά ενημερώστε τον γιατρό σας.
- Μην εκτίθεστε στον ήλιο ποτέ χωρίς προφύλαξη και ποτέ τις ώρες που ο ήλιος καίει (12:00 – 17:00), θα πάθετε εγκαύματα.
- Μην περπατάτε χωρίς υποδήματα για να αποφύγετε τα τραύματα και έλκη στα πόδια σας.
- Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις ανάγκες σε ινσουλίνη.
- Έχετε πάντα μαζί σας μια ιατρική γνωμάτευση με την θεραπεία σας από το γιατρό σας.
- Μην ξεχάσετε σπίτι τα φάρμακά σας, το σακχαρόμετρό σας και τις ταινίες μέτρησης.
Προστασία από τον Ήλιο
Το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους την ωραιότερη εποχή του χρόνου καθώς προσφέρει ευκαιρίες για ταξίδια ,ξεκούραση και διασκέδαση. Επειδή όμως η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από τον πολύ δυνατό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες ,είναι συνετό όλοι να λαμβάνουμε κάποια μέτρα προστασίας ,προκειμένου να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειές τους.
Τόσο τα εγκαύματα όσο και η αφυδάτωση αποτελούν τους κυριότερους κινδύνους του καλοκαιριού, που προκαλούνται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδιαίτερα τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στον ήλιο, γιατί έχουν λιγότερη μελανίνη από τους ενήλικες και το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο.
Ενδεικτική, γι’ αυτό το γεγονός, είναι η διαπίστωση ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των έξι ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφάται από έναν ενήλικα. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.
Για μια αποτελεσματική, λοιπόν, προστασία των παιδιών από τον ήλιο, οι γονείς θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
- Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις11π.μ. – 4μ.μ
- Να μην εκθέτετε απευθείας στον ήλιο βρέφη ηλικίας ως 6 μηνών.
- Να χρησιμοποιείτε αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15
- Να τους κάνετε την πρώτη επάλειψη με αντηλιακό μισή ώρα πριν βγουν στον ήλιο (πάντα σε δέρμα
καθαρό και στεγνό) και στη συνέχεια να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε 1-2 ώρες. - Μετά από κάθε βουτιά να τα σκουπίζετε καλά, επειδή έχει αποδειχτεί ότι η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία, και να τους ανανεώνετε το αντηλιακό.
- Να μην αμελείτε να προστατεύετε εξίσου με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα το πρόσωπο και
τα χείλη των παιδιών. - Να τους δίνετε συχνά νερό και χυμούς, που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
- Να τους φοράτε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Αν το παιδί σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι σωστό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την έκθεσή του στον ήλιο.
Τέλος, στην ολοκληρωμένη προστασία του δέρματος από τον ήλιο συμβάλλει και η χρήση των κατάλληλων προϊόντων για μετά τον ηλιοθεραπεία. Τα λεγόμενα after sun προϊόντα ενυδατώνουν και ανακουφίζουν το δέρμα, προλαμβάνουν την ξηροδερμία και βοηθούν την επιδερμίδα να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την έκθεση στον ήλιο.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι τα προϊόντα αυτά δε μπορούν σε καμία περίπτωση να θεραπεύσουν εγκαύματα από τον ήλιο αλλά ούτε και πρέπει να υποκαθιστούν το αντηλιακό.
Πηγή :ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ
Πηγή: www.baby.gr