Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να είναι μια καλή περίοδος της ζωής μου;

Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να είναι μια καλή περίοδος της ζωής μου;

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος αντίδρασης και έμπνευσης. Αν και οι μεταβάσεις σε κάθε φάση της ζωής είναι δύσκολες, πολλές γυναίκες βιώνουν αυτή την περίοδο σαν ελευθερία και προσωπική ωρίμανση.

«Η εμμηνόπαυση είναι μεγάλη εμπειρία- είναι η εφηβεία της μεγάλης ηλικίας και ακόμα καλύτερη μιας και έχω εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου» υποστηρίζει η Μαρία Κ.

«Είναι η φάση των επιλογών:  πρέπει να βρεις ακριβώς τι θέλεις, να αποφασίσεις και να πάρεις αποφάσεις για τα επόμενα κεφάλαια της ζωής σου» πιστεύει η Χριστίνα Φ.(58 χρόνων).

Η στάση που θα κρατήσεις σε αυτή τη μετάβαση θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο πως θα την βιώσεις και στις συμπεριφορές που θα υιοθετήσεις. Μελέτες δείχνουν πως αρνητική στάση πριν την εμμηνόπαυση προϋποθέτει πως θα βιώσουμε αρνητικά την ίδια την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αν, για παράδειγμα, είσαι τελείως αρνητική σχετικά με τις εξάψεις, τόσο πιο έντονες θα είναι. Αν αλλάξεις λοιπόν αυτές τις αρνητικές σκέψεις θα εξαλείψεις και τα συμπτώματα. Ακόμη και αν υπάρχουν δύσκολα συμπτώματα, μια θετική προσέγγιση βοηθά να τα ξεπεράσεις ευκολότερα.

Ας δούμε μερικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις αρνητικές σκέψεις:

  1. Σκέψου θετικά

Όπως ήδη αναφέραμε η απουσία θετικών σκέψεων έχει μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία και τη διάθεση μας. Ένας καλός τρόπος είναι να κρατάς ημερολόγιο για τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, π.χ. πριν κοιμηθώ να γράψω 2-3 πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, που με ικανοποίησαν, που με έκαναν και ένιωσα καλά. Μένω με αυτές τις σκέψεις για λίγο. Με το πέρασμα του χρόνου προσπαθώ να εντοπίσω αυτά τα θετικά στην διάρκεια της ημέρας και έτσι δεν επικεντρώνομαι στα αρνητικά.

  1. Γέλιο

Το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, μας κάνει να βλέπουμε ευχάριστα πράγματα, ενεργοποιεί την σκέψη μας, ενισχύει την μνήμη και τη μάθηση μας και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το στρες στην ζωή μας.

  1. Βρες χρόνο για εσένα

Ασκήσου, φάε σωστά, κάνε ασκήσεις χαλάρωσης, κάνε ψυχοθεραπεία. Αυτά σε βοηθούν να αντεπεξέλθεις στο άγχος που σε πνίγει. Αν μπορείς να αφιερώνεις 15’ την ημέρα για να συγκεντρωθείς στον εαυτό σου και να οργανώσεις πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα θα παρατηρήσεις ότι θα γίνουν δραματικές αλλαγές στην ζωή σου και στον τρόπο που βλέπεις και αντιδράς στα πράγματα.

  1. Μείνε κοινωνική

Το να ανήκεις σε συλλόγους, να έχεις φίλους, να βγαίνεις, να έχεις κοινωνική ζωή είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να νιώθεις καλά. Η «παρέα» θα σε κινητοποιήσει να δραστηριοποιηθείς και να κάνεις πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν.

  1. Ζήσε την στιγμή

Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη σε κάθε λεπτό της ζωής σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την ανησυχία για το μέλλον ή την εμμονή με το παρελθόν.

Με το να συνδυάσεις τον θετικό τρόπο σκέψης με όλα τα παραπάνω θα αλλάξεις την εμπειρία της εμμηνόπαυσης σε μια θετική και παραγωγική φάση ζωής.

Συμβουλεύει η κα Αναστασία Κοτσοπούλου, Δρ. Ψυχολογίας

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!