Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας…μια δύσκολη διάγνωση

Ο πυρετός και η κακουχία είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και μαζί με τα υπόλοιπα κλινικά σημεία μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση μιας νόσου. Τί συμβαίνει όμως όταν ο πυρετός, είναι το μόνο κλινικό σημείο και προκύπτει χωρίς προφανή λόγο;

Στην περίπτωση που ο πυρετός είναι υψηλός (άνω των 38,3 C)και επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων χωρίς προφανή αιτία, πρόκειται για πυρετό αγνώστου αιτιολογίας. Βέβαια αυτός ο όρος δεν είναι απολύτως δόκιμος καθώς στο 80-90% και μετά από ενδελεχή κλινικό, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο, τίθεται η διάγνωση κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Το 10-20% των περιπτώσεων στις οποίες δεν τίθεται διάγνωση, έχει καλή πρόγνωση και ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μόνος του, ύστερα από κάποιες μέρες.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις ατόμων που εμφανίζουν πυρετό αγνώστου αιτιολογίας στις οποίες τίθεται διάγνωση, στο ένα τρίτο αυτών η υποκείμενη αιτία είναι οι λοιμώξεις. Ειδικότερα, υψηλός πυρετός χωρίς λοιπά κλινικά σημεία και συμπτώματα, μπορεί να αποδοθεί σε ιογενείς λοιμώξεις είτε αυτές είναι ήπιες, είτε βαρειές, όπως η νόσος επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV λοίμωξη), αλλά και σε λοιμώξεις οφειλώμενες σε βακτήρια και μύκητες.

Στα υπόλοιπα δύο τρίτα των περιπτώσεων, η αιτία μπορεί να είναι χωροκατακτητικές νόσοι, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως οι αγγειίτιδες, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι αρθρίτιδες και η σαρκοείδωση. Επίσης, πυρετός αγνώστου αιτιολογίας μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, σε θρομβοφλεβίτιδα και σε άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό.

Ερωτήσεις οι οποίες όταν απαντηθούν μπορεί να βοηθήσουν τον κλινικό ιατρό στη διάγνωσή του είναι οι εξής:

  1. είχατε βρεθεί κοντά σε κάποιον που έπασχε από κάποια νόσο;
  2. είχατε ταξιδέψει πρόσφατα εκτός συνόρων;
  3. ασχολείστε με την κτηνοτροφία;
  4. έχετε έρθει σε επαφή με άγρια ζώα;
  5. ήπιατε μη παστεριωμένο γάλα ή καταναλώσατε κρέας που δεν ήταν καλά ψημένο;
  6. τι φάρμακα πάιρνετε;
  7. παρουσιάζετε νυχτερινές εφιδρώσεις και έχετε χάσει βάρος;
  8. υπάρχουν συγγενείς που να παρουσίασαν στο παρελθόν περόμοια συμπτώματα;

Συμβουλεύει ο κος Δημήτριος Οικονομόπουλος, Χειρ. Ορθοπαιδικός

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!