Ποια είναι τα «Μυστικά» των Ευτυχισμένων Ζευγαριών;

Ποια είναι τα «Μυστικά» των Ευτυχισμένων Ζευγαριών;

Ο όρος «ευτυχία ενός ζευγαριού» διαφέρει ανά χρονική περίοδο, ενώ εξαρτάται επίσης από την κουλτούρα και από την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε ατόμου. Παρόλα αυτά, κάθε άτομο μπορεί να αναγνωρίσει τη σημαντικότητα της ευτυχίας σε μία σχέση και να επιδιώξει να την αποκτήσει, ανεξαρτήτως από το πώς την ορίζει. Η ευτυχία ενός ζευγαριού όμως δεν είναι σταθερή καθόλη τη διάρκεια μιας σχέσης. Μεταβολές στην ευτυχία είναι απολύτως φυσιολογικές, ειδικά μετά το πέρας της περιόδου που το ζευγάρι είναι ακόμη «ερωτοχτυπημένο». Παρόλα αυτά, κάποια ζευγάρια παραμένουν πιο ευτυχισμένα από άλλα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Είναι επόμενο, λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τα «μυστικά» που κρατούν κάποια ζευγάρια πιο ευτυχισμένα από άλλα και πως μπορεί κανείς να τα εφαρμόσει και στη δική του σχέση.

Επικοινωνία και συνεργασία

Αρχικά, τα ζευγάρια που δηλώνουν ευτυχισμένα συχνά αναφέρονται στην ειλικρινή επικοινωνία που διακρίνει τη σχέση τους. Όταν τα άτομα σε μια σχέση επικοινωνούν με ξεκάθαρο τρόπο τις επιθυμίες τους και πιθανά ζητήματα που χρειάζονται επίλυση, το ζευγάρι αποκτά έναν ξεκάθαρο και συγκεκριμένο στόχο, προς τον οποίο μπορεί να δουλέψει και να πραγματοποιήσει. Η έμμεση και «θολή» επικοινωνία είναι λιγότερο αποτελεσματική στην επίλυση ενός ζητήματος από κοινού, ως ζευγάρι. Αφετέρου, η ανύπαρκτη επικοινωνία μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς αν ένα ζήτημα δεν γίνει αντιληπτό από το ένα μέλος ενός ζευγαριού, τότε δεν μπορεί να συζητηθεί και δυνητικά να επιλυθεί. Η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αποτελεσματική συνεργασία, η οποία συσχετίζεται με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ζευγαριού σαν «ομάδα», καθώς και με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον σημαντικό άλλο.

 

Φλερτ και ερωτική επαφή

Το φλερτ είναι η αρχή κάθε νέας σχέσης, αλλά συχνά μειώνεται όσο ωριμάζει μια σχέση. Το φλερτ μπορεί να κάνει την καθημερινότητα μέσα σε μια σχέση πιο διασκεδαστική, αλλά και πιο συναισθηματική, καθώς μέσω του φλερτ μπορούμε να δείξουμε στον σύντροφό μας ότι ακόμη ενδιαφερόμαστε για εκείνον, άλλα και να ενισχύσουμε την διάθεση και την αυτοπεποίθησή του. Το φλερτ μπορεί επίσης να συμβάλλει στο κατεύνασμα εντάσεων και διαφωνιών, θυμίζοντας στο ζευγάρι τα συναισθήματα τα οποία το φέρνουν πιο κοντά.

Η ερωτική επαφή είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την ευτυχία ενός ζευγαριού, καθώς μέσω αυτής εκφράζονται άμεσα όποια συναισθήματα αγάπης και έλξης νιώθουν δύο σύντροφοι, τα οποία ίσως δεν εκφράζονται επιτυχώς με άλλους τρόπους. Ευτυχισμένα ζευγάρια αναφέρουν επίσης ότι η σεξουαλική ικανοποίηση συνεισφέρει σε εξίσου σημαντικό βαθμό στην επιτυχία μιας σχέσης. Παρόλα αυτά, ακόμη και μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα μπορούν να έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, καθώς έχει φανεί ότι αυτές οι δραστηριότητες αρκούν για την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας πιο «σφιχτής» και κατ’ επέκταση, μιας πιο δυνητικά ευτυχισμένης σχέσης.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το κάθε ζευγάρι προσδιορίζει την «ευτυχία» του με διαφορετικό τρόπο. Οι παραπάνω συμβουλές ίσως δεν αρκούν για όλες τις περιπτώσεις, καθώς καμία ερωτική σχέση δεν είναι ίδια και οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία ενός ζευγαριού είναι άφθονες. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον το έχουμε ανάγκη, η βοήθεια ενός συμβούλου ζεύγους ή κάποιου άλλου σχετικού ειδικού μπορεί να προβεί εξαιρετικά πολύτιμη.

 

Συμβουλεύει ο κος Παπαϊωάννου Δημήτριος, BSc Psychological Science

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!