ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

 
Το πόδι είναι μία πολύπλοκη κατασκευή και η βάση ολόκληρου του σώματος.

Μπορεί να αναπτύξει το ίδιο παθολογία, αλλά και να γίνει ο καθρέπτης προβλημάτων του μυοσκελετικού, του υπολοίπου σώματος, το οποίο υποστηρίζει.

Η εξέταση η οποία αναγνωρίζει τις προαναφερόμενες δυσλειτουργίες ονομάζεται πελματογράφημα, και διαχωρίζεται στην στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης. Είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στη φαρέτρα του θεράποντος ιατρού για την ερμηνεία επώδυνων καταστάσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν τον ασθενή ή αθλητή.

Πρόκειται για μία συσκευή που αποτελείται από έναν τάπητα, ο οποίος διαθέτει περισσότερους από 5.000 αισθητήρες βάρους και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, οποίος μέσω ενός ειδικού προγράμματος, επεξεργάζεται στοιχεία στάσης και βάδισης και τα αποδίδει ως μετρήσεις και εικόνα.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί περίπου 10 λεπτά της ώρας και αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, συμπληρώνοντας την κλινική εξέταση και του υπολοίπου μυοσκελετικού συστήματος.

Αρκετές ανατομικές ασυμετρίες των κάτω άκρων, όπου το σώμα δεν επιτυγχάνει να αντιροπήσει, απαιτούν τη χρήση ειδικών πελμάτων ή υποδημάτων (ορθωτικών) βάσει των δεδομένων από τη στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης.

Δεν είναι αυτοσκοπός του πελματογραφήματος η κατασκευή πέλματος, αλλά η ερμηνεία των επώδυνων συμπτωμάτων του ασθενούς.

Το πελματογράφημα δρα συμβουλευτικά συνήθως στις εξής καταστάσεις:

  1. Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας), βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) κ.α.
  2. Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, χονδροπάθεια επιγονατίδας
  3. Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία
  4. Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης
  5. Ανισοσκελία
  6. Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη και πιο απλές περιπτώσεις όπως κάλους, σκληρύνσεις κλπ.

Συμβουλεύει ο κος Χιώτης Ν. Ιωάννης, Διδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!