Πάλι λάθος άνθρωπος…

dreamstime_2926820_smallΠολύ συχνά ακούμε ανθρώπους γύρω μας να απορούν μετά από ένα χωρισμό, «γιατί διάλεξα πάλι λάθος άνθρωπο;» «γιατί έφαγα πάλι τα μούτρα μου, ή τι κάνω πια και «τραβάω» αυτούς τους ανθρώπους, μήπως το λέει το κούτελό μου;».
Στις μέρες μας, οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν ίσως την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Σε μια κοινωνία που όλα γίνονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και που τα περισσότερα είναι επιφανειακά και όχι ουσιαστικά, οι ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα οι ερωτικές, είναι εφήμερες, περιστασιακές και αφήνουν τους ενδιαφερόμενους (τον έναν, αν όχι και τους δύο) λαβωμένους.
Πολύ πίστευαν ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται να μην ισχύει. Οι περισσότεροι αναζητούν συντρόφους με πλούτο, κοινωνικό status, ωραία εμφάνιση. Οι άνθρωποι που ψάχνουν μια σταθερή μακροπρόθεσμη σχέση δεν θα πρέπει να αναζητούν συντρόφους με την υψηλότερη ποιότητα που υπάρχει, αλλά απλά για συντρόφους που είναι παρόμοιοι με αυτούς. Έτσι, αυξάνουν τις πιθανότητες για ευτυχία και σταθερότητα.
Ειδικότερα, οι γυναίκες αναζητούν στο σύντροφό τους χρήματα, φιλοδοξία, κοινωνικό status, επιθυμία για παιδιά και δέσμευση, ενώ οι άντρες μια νέα, όμορφη και ελκυστική σύντροφο. Όταν οι προσδοκίες δεν είναι ξεκαθαρισμένες και δημιουργείται η σχέση με την βεβαιότητα, ούτε καν την ελπίδα, ότι θα αλλάξουμε τον άλλο και θα τον φέρουμε στα «μέτρα μας», η κατάληξη είναι κοινή και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφική.

Αν αναλύσουμε όμως τους λόγους των χωρισμών καταλήγουμε στα παρακάτω:
• Δεν υπήρχε μεταξύ τους φιλία, εμπιστοσύνη
• Δεν ήταν «κοντά» ο ένας στον άλλο
• Υπήρχε σύγκρουση για το ποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη, ποιος είναι ανώτερος
• Δεν ήξεραν πως να διαφωνούν
• Δεν είχαν μιλήσει για παιδιά, αν θέλουν ή όχι
• Τα χρήματα
• Τα προσωπικά σχέδια του καθενός (καριέρα, δουλειά)
• Η γνώμη των άλλων
• Δεν είχαν ίδια καταγωγή
• Ήταν μια σχέση από αντίδραση (σε προηγούμενη σχέση, διαζύγιο, φόβο μη μείνω μόνος/η, στους γονείς).

Όλα αυτά αποτελούν έναν πολύ καλό οδηγό για μια πραγματικά αρμονική σχέση, αν τα ακολουθήσουμε, π.χ. αν υπάρχει μεταξύ μας φιλία και εμπιστοσύνη, αν είναι ο ένας κοντά στον άλλο, αν δεν υπάρχει σύγκρουση για το ποιος είναι πιο δυνατός αλλά νιώθουμε ίσοι στη σχέση, αν ξέρουμε να διαφωνούμε, κ.λ.π.

Για να μπορέσει ο καθένας να προσελκύσει τον ιδανικό, για αυτόν, σύντροφο θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1. Να αποδεσμευτεί από το παρελθόν: οποιαδήποτε δέσμευση του παρελθόντος είναι σαν την άγκυρα που δεν μπορεί να τον αφήσει να προχωρήσει. Να επεξεργάζεται την κάθε σχέση και προχωράει.
2. Να ανακαλύψει ποια «πρότυπα συμπεριφοράς» ακολουθεί στις σχέσεις του με αποτέλεσμα την αποτυχία. Ποια λάθη επαναλαμβάνει;
3. Να ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες του (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες): επειδή ψάχνει έναν άνθρωπο για να καλύψει και να σεβαστεί αυτές τις ανάγκες του.
4. Να αναγνωρίσει και να τηρήσει τα όριά του: πολλές φορές μέσα σε μια σχέση τα ξεπερνάει και με έναν «λάθος» σύντροφο αυτό συμβαίνει πολύ σύντομα και πολύ συχνά.
5. Να καθορίσει ποια είναι η ιδανική σχέση και ο ιδανικός σύντροφος: και αυτό θα το κάνει αν αναρωτηθεί «τι χρειάζομαι» και όχι «τι θέλω».
6. Να αλλάξει τις συναναστροφές και τον κοινωνικό περίγυρο: διευρύνοντας τον κύκλο γνωριμιών του.
7. Να αναπτύξει νέες μεθόδους και συμπεριφορές μέσα στην σχέση: αν και ακούγεται δύσκολο, είναι εφικτό αν έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα βήματα.
8. Να ορίσει και να επιδιώξει την ιδανική για αυτόν ζωή: τι ζωή θέλει, τι δουλειά, πόσα χρήματα, κλπ.
9. Να χτίσει την αυτοεκτίμηση και την πίστη του: αν δεν πιστέψει αυτός στον εαυτό του, δεν θα πιστέψουν και οι άλλοι.
10. Να εφαρμόσει όλα τα παραπάνω από την έναρξη της σχέσης: το πως θα συμπεριφερθεί, συναναστραφεί από την αρχή της σχέσης, θα οδηγήσει τον δεσμό σε μια σταθερή σχέση ή σε άλλο ένα χωρισμό.

Για την ψυχολογία συμβουλεύει:

Αναστασία Κοτσοπούλου,

Δρ. Ψυχολογίας

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!