Η βιταμίνη Κ παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα ή λαμβάνεται μέσω της διατροφής και είναι λιποδιαλυτή. Βρίσκεται στη φύση κυρίως σε τρεις μορφές. Τη βιταμίνη Κ1 που εντοπίζεται στα φυτά, στη βιταμίνη Κ2 η οποία συντίθεται από πληθώρα βακτηρίων και τη βιταμίνη Κ3 που είναι συνθετική μορφή της βιταμίνης.
Μέχρι τώρα η βιταμίνη Κ είχε μελετηθεί κυρίως σε ότι αφορά τη δράση της στην πήξη του αίματος. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Κ ως συνένζυμο συμμετέχει στην δημιουργία προθρομβίνης η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε θρομβίνη, σημαντικό παράγοντα στην πήξη του αίματος.
Για τη βιταμίνη Κ όμως υπάρχουν ενδείξεις τόσο από επιδημιολογικές, όσο κι από παρεμβατικές μελέτες που αποκαλύπτουν τις πιθανές εφαρμογές της στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και στην πρόληψη της.
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στο σχηματισμό του οργανικού μέρους (συγκεκριμένα των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) των οστών. Επιπλέον, φαίνεται ότι παρεμβαίνει στη διαδικασία του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των οστεοκλαστών με ποικίλους μηχανισμούς. Με τους παραπάνω μηχανισμούς φαίνεται να ερμηνεύεται το ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου σε άνδρες και γυναίκες.
Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Κ σχετίζεται με λιγότερα σπονδυλικά και συνολικά κατάγματα, καθώς και με αύξηση της οστικής πυκνότητας είτε χορηγούμενη μόνη της είτε σε συνδυασμό με βιταμίνη D.
Στις τελευταίες συστάσεις διατροφικών προσλήψεων η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς της βιταμίνης Κ αυξήθηκε στα 90μg/ ημέρα για τις γυναίκες και στα 120μg/ ημέρα για τους άνδρες (50% περίπου αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συστάσεις).
Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Κ (>100μg/100gr) είναι τα κραμβοειδή λαχανικά ( μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανικά Βρυξελλών), το μαρούλι και το συκώτι μοσχαριού. Επίσης σε μικρότερες ποσότητες στο τυρί, τα σπαράγγια, τον καφέ, το μπέικον και το πράσινο τσάι.
Τοξικότητα μέσω της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ είναι απίθανο να προκύψει, μπορεί όμως να προκύψει μετά από ανεξέλεγκτη πρόσληψη της συνθετικής μορφής της Κ3.
Η βιταμίνη Κ είναι ένα θρεπτικό συστατικό ευαίσθητο στις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, τη ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και της παρατεταμένης ψύξης. Επιπλέον η απορρόφηση της μειώνεται από τη συγχορήγηση της με βιταμίνη Ε και το ασβέστιο.
Συμβουλεύει η κα Αμαλία Τσαγκάρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Γ.Ν.Α ‘’ΚΑΤ’’