Ουρικό Οξύ: Τι πρέπει να γνωρίζω και τι να προσέχω;

Ουρικό Οξύ: Τι πρέπει να γνωρίζω και τι να προσέχω;

Η μέτρηση του ουρικού οξέος στον ορό του αίματος είναι πλέον εύκολη υπόθεση και εξέταση ρουτίνας. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο ασθενής δεν γνωρίζει τι σημαίνει το αυξημένο ουρικό στο αίμα του και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία του.

Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν ορισμένων ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Η κύρια προέλευση των πουρινών είναι οι ζωικές τροφές (συκώτι, μυαλά, σαρδέλες, ρέγκα κ.α.). Η φυσιολογική τιμή του ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνεται από 3.6 έως 8.3 mg/dl περίπου. Οι υψηλά παθολογικές τιμές ουρικού οξέος εμφανίζονται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Το ουρικό οξύ δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην περίπτωση όμως που η τιμή του ανεβεί πάνω από το φυσιολογικό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει λίθους στους νεφρούς.

Επιπρόσθετα, η υπερουριχαιμία (δηλαδή, τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος) μπορεί να προκαλέσει μιας μορφής αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις κυρίως των δακτύλων του ποδιού. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με αιφνίδιο, αφόρητο πόνο σε μια άρθρωση.

Τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος επίσης, έχουν συνδεθεί με τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο, την καρδιαγγειακή νόσο, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπερουριχαιμία είναι το αποτέλεσμα:

– κυρίως κάποιας νεφρικής νόσου

– της υπερκατανάλωσης τροφών πλούσιων σε πουρίνες

– της χρήσης φαρμάκων – όπως η ασπιρίνη και κάποιων διουρητικών – ή/και

– της κατανάλωσης αλκοόλης.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής:

– Λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής κατόπιν συμβουλής του παθολόγου ή του ρευματολόγου

– Περιορισμός υπερκατανάλωσης τροφών πλούσιων σε πουρίνες όπως ρέγκα, σαρδέλα, συκώτι, μυαλά, εντόσθια κ.α.

– Διακοπή του αλκοόλ

– Λήψη πολλών υγρών γιατί βοηθά σημαντικά στην ομαλή λειτουργία των νεφρών.

Συμβουλεύει η κα Ιουλία Αντωνίου, Παθολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!