Οσφυαλγία και νέες μητέρες – 10 έξυπνες συμβουλές για την προστασία της μέσης σας.

Η καθημερινή φροντίδα του μωρού σας μπορεί να επιβαρύνει την μέση σας.

Συχνά μετά το τοκετό, ο πόνος στη μέση ελαττώνεται ή και εξαφανίζεται μέσα σε δυο εβδομάδες. Όμως ο πόνος στη μέση μπορεί να επιστρέψει καθώς αρχίζετε να σηκώνετε και να φροντίζετε το μωρό σας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια νέα μητέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να προκαλέσει βλάβες στη μέση της καθώς φροντίζει το μωρό της.

  1. Ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης για να αποκτήσετε τον μυϊκό τόνο της κοιλιάς και της πλάτης. Οι ασκήσεις αυτές θα αποκαταστήσουν την ευλυγισία των γοφών και της μέσης σας.
  2. Προσπαθήστε να επαναφέρετε το φυσιολογικό σας βάρος μέσα σε έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό
  3. Μην υποβαστάζετε το μωρό στο γοφό σας, διότι επιβαρύνετε σημαντικά τους μύες στη πλάτη σας.
  4. Μην απλώνετε τα χέρια σας για να σηκώσετε το μωρό σας. Φερτέ το μωρό κοντά στο στήθος σας πριν το πάρετε στην αγκαλιά σας. Αποφύγετε να στρίβετε το σώμα σας.
  5. Για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη σας καθώς θηλάζετε. Προσπαθήστε να φέρετε το μωρό προς το στήθος σας παρά να σκύβετε προς το μωρό . Καθίστε με την πλάτη ίσια σε μια καρέκλα και όχι στο καναπέ, όπου βουλιάζει το σώμα σας.
  6. Για να σηκώσετε το μωρό από το πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα σας και όχι τη μέση σας. Κάντε βαθύ κάθισμα, σφίξτε τους μύες της κοιλιάς και σηκωθείτε βάζοντας δύναμη στα γόνατα σας.
  7. Όταν σηκώνετε το μωρό σας από το relax, σταθείτε από τα πλάγια του relax και όχι από μπροστά και τραβήξτε το μωρό προς το μέρος σας.
  8. Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό μάρσιπο για να μεταφέρετε το μωρό σας όταν περπατάτε
  9. Αφαιρέστε το πλαίσιο της καρέκλας του μωρού πριν το βάλετε να καθίσει η πριν το σηκώσετε
  10. Μην στέκεστε έξω από το αυτοκίνητο καθώς προσπαθείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Γονατίστε πάνω στο κάθισμα.

Συμβουλεύει η κα Άρτεμις Τσακάλου, Φυσικοθεραπεύτρια

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!