Οστεορθρίτιδα και διατροφή!

Οστεορθρίτιδα και διατροφή!

Η οστεοαρθρίτιδα (ή αλλιώς εκφυλιστική αρθρίτιδα) είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Προκαλείται από μείωση του χόνδρου, ο οποίος προστατεύει τα οστά και έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της άρθρωσης.

Πως σχετίζεται η οστεοαρθρίτιδα με τη διατροφή;

  • Σειρά ερευνών έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεορθρίτιδα, καθώς και ότι η ύπαρξη παχυσαρκίας στα άτομα με οστική αρθρίτιδα σχετίζεται με περισσότερο πόνο και χειρότερη πρόγνωση. Άρα είναι σημαντική η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Ο ασθενής με οστεοαρθρίτιδα λοιπόν θα επωφεληθεί από την υιοθέτηση ενός προγράμματος απώλειας βάρους καθώς ενδέχεται να βελτιωθεί η κατάστασή του.

  • Η οστεοαρθρίτιδα φαίνεται να σχετίζεται και με καρδιαγγειακά και η σχέση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι και οι δύο παθήσεις είναι συχνές σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε παχύσαρκα άτομα, αλλά συνδέονται και με μηχανισμούς παθογένειας και με τη συστηματική φλεγμονή που παρατηρείται στην παχυσαρκία.

Άρα, πέρα από την απώλεια βάρους, ο ασθενής με οστεοαρθρίτιδα θα πρέπει να προσέξει και την ποιότητα της διατροφής του με υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, άπαχης πρωτεΐνης και ελαιολάδου με ταυτόχρονη μείωση του ζωικού λίπους.

  • Η προσθήκη της άσκησης στην καθημερινότητα έχει να προσφέρει κ αυτή πολλαπλά οφέλη. Τόσο στην τόνωση των μυών που συχνά ατροφούν λόγω αφοί οι ασθενείς με οστεοαραθρίτιδα συχνά αποφεύγουν την κίνηση λόγω του πόνου, όσο και στη μείωση της παχυσαρκίας και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι το πρόγραμμα άσκησης για άτομα με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να στοχεύει στην αεροβική ικανότητα και στη μυική ενδυνάμωση ιδιαίτερα των τετρακέφαλων μυών και να έχει συχνότητα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
  • Συμπληρώματα διατροφής έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας με πιο σημαντικά τη βιταμίνη C, τη γλυκοζαμίνη και τη χονδροϊτίνη.

Η συμπληρωματική βιταμίνη C δεν φαίνεται να έχει θετική δράση στην εξέλιξη της νόσου, αλλά ίσως η πρόσληψή της προληπτικά να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

H χορήγηση χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης, και κυρίως γλυκοζαμίνης, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στις αρθρώσεις, στον πόνο αλλά και στη λειτουργία του χεριού και του γόνατου. Το εύρημα όμως αυτό δεν υποστηρίζεται από όλες τις έρευνες και συνήθως αφορά πολύ μικρή βελτίωση με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να φανεί αν κάποια από τις δύο ουσίες ή ο συνδυασμός και σε ποια δόση έχει πρακτικά σημαντική θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου της οστεοαρθρίτιδας.

  • Τέλος, το πολυδιαφημισμένο υγρό πόσιμο κολλαγόνο ενδέχεται να είναι ωφέλιμο για τις αρθρώσεις, όμως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη σύσταση της χορήγησής του σε όλους τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, όπως κατέληξε μία πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Ταυτόχρονα ενδέχεται να έχει κ αρνητική επίδραση σε μια υπο-ομάδα ασθενών.

Συμβουλεύει η κα Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!