Οστεοπόρωση και Περιοδοντίτιδα

Δύο όροι, δύο νοσολογικές οντότητες, οι οποίες με βάση τα τελευταία ενδεικτικά αποτελέσματα διαφόρων ερευνών (π.χ. Nishide et al 2000, Baruber 2003 κ.λ.π.) είναι αλληλένδετες.

Με βάση τις έρευνες αποδεικνύεται ότι μια ελλιπής λήψη ασβεστίου από ασθενείς με ήδη υπάρχουσα περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κλινικής τους εικόνας. Οι Cenco και Loe (1993) ενισχύουν με τα αποτελέσματα των ερευνών τους την άποψη για την επίδραση της οστεοπόρωσης στην εξέλιξη της κλινικής εικόνας της περιοδοντίτιδας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν περιορίζονται μόνο στη σχέση απώλειας του γναθικού οστού και της οστεοπενίας. Μπόρεσαν να αποδείξουν ότι είδη θεραπειών όπως ορμονοθεραπείες και χορήγηση διφωσφονικών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της μείωσης οστικής πυκνότητας, οδήγησαν σε μείωση της απώλειας δοντιών και καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας.

Η οστεοπόρωση είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την περιοδοντίτιδα;

Σε μία έρευνα έλαβαν μέρος 189 γυναίκες επί 7 έτη αποδείχτηκε το εξής αποτέλεσμα: Αν και βρισκόταν στην κλιμακτήριο, δεν ελάμβαναν ορμόνες με αποτέλεσμα να μετρηθεί μειωμένη οστική πυκνότητα και συχνότερη τάση απώλειας δοντιών.

Υπάρχουν έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν τη θετική επίδραση της ορμονοθεραπείας (θεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη), στην απώλεια οστικής ουσίας και κατά ακολουθία στη μείωση της τάσης απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας. Έχει τέλος μετρηθεί από διάφορες έρευνες ότι γυναίκες με οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είχαν χάσει μεγαλύτερο αριθμό δοντιών, λόγω περιοδοντίτιδας, από γυναίκες που στην ίδια ηλικία δεν έπασχαν από οστεοπόρωση.

Πρέπει εδώ να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί τόσο ο περιορισμένος αριθμός των εξεταζομένων όσο και η απουσία εξέτασης παραμέτρων (π.χ. κατάσταση στοματικής υγείας, κατανάλωση καπνού και φαρμάκων κ.α.) δε μας επιτρέπουν να δεχτούμε μία σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης και περιοδοντίτιδας ως δεδομένη.

Γνωρίζοντας ότι η περιοδοντίτιδα προκαλείται από μικροβιακή μόλυνση ενώ η οστεοπόρωση δεν είναι μια μολυσματική ασθένεια και δεν αφορά σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Όπως π.χ. επιδρά άραγε η οστεοπόρωση απευθείας στον μηχανισμό της περιοδοντίτιδας ή δρα μέση των ήδη εξασθενημένων οστών των γνάθων.

Με την ύπαρξη υγιούς περιοδοντίου και με σωστή στοματική υγιεινή μπορούμε να καθυστερήσουμε ή ακόμα και να καταπολεμήσουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης. (Πάντως ομιλούμε για τα οστά των γνάθων).

Συμβουλεύει ο Δρ Ελευθέριος Ντόκος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!