Οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Τι θεωρείται οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης;

Είναι η απώλεια του ύψους του σπονδύλου, χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί κάκωση ή μετά από μικρής βίας κάκωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρεται κάκωση. Είναι δε περισσότερο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Πότε και πως εμφανίζονται;

Εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση. Η απώλεια του ύψους των σπονδύλων μπορεί να είναι είτε ξαφνική και απότομη, είτε προοδευτική και να διαρκέσει πολλά χρόνια. Εάν η απώλεια του ύψους των σπονδύλων είναι ξαφνική, τότε τα συμπτώματα είναι έντονα. Πόνος στην σπονδυλική στήλη είναι το κύριο σύμπτωμα, που υποχωρεί δύσκολα παρά την λήψη αναλγητικών φαρμάκων και την ανάπαυση. Εάν η απώλεια του ύψους των σπονδύλων είναι προοδευτική τότε μπορεί να μην υπάρχει πόνος ή να είναι ήπιος και η εξέλιξη να διαρκέσει πολλά χρόνια και η διάγνωση να γίνει όταν εμφανιστεί η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με την δημιουργία καμπούρας.

Μπορεί να εμφανιστούν πριν την εμμηνόπαυση;

Ναι, μπορεί να εμφανιστούν οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης πριν την εμμηνόπαυση. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος για την αιτία που έχει προκαλέσει την οστεοπόρωση. Ελεγχος φυσικά πρέπει να γίνεται πάντοτε και στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν. Eνημερωμένοι επίσης για την εμφάνιση οστεοπορωτικών καταγμάτων πρέπει να είναι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, που παίρνουν φάρμακα, όπως πχ κορτιζόνη.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με απλές ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης. Χρήσιμες είναι οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης, κυρίως για να αποκλειστούν άλλες αιτίες που προκαλούν οστεοπόρωση.

Χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο;

Συνήθως όχι.

Υπάρχει θεραπεία;

Στην οξεία φάση χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα. Χρήσιμοι είναι οι ορθοπαιδικοί νάρθηκες για την πρόληψη των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Βέβαια απαραίτητος είναι ο έλεγχος οστεοπόρωσης και η χορήγηση αγωγής για την αποκατάσταση της οστικής πυκνότητας.

Υπάρχει πρόληψη;

Ναι υπάρχει; Στην εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μέτρηση οστικής πυκνότητας και σε περίπτωση που υπάρχει οστεοπόρωση να χορηγείται αντιοστεοπορωτική αγωγή.

Συμβουλεύει η κα Αναστασία Τιλεντζόγλου, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!