Οι τροφές…του δέρματος!

Υπάρχουν πολλές ουσίες στην διατροφή μας που λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του δέρματος. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν σαν φυσικά αντιγηραντικά και προστατεύουν τα κύτταρα του επιθήλιου από αλλοιώσεις της ηλικίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις 7 βασικότερες:

Βιταμίνες C και Ε:

δύο απαραίτητα συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια και μαργαρίνες, ενώ η βιταμίνη C στα φρούτα και στα λαχανικά ιδίως τα εσπεριδοειδή.


Βιταμίνη Α:

πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που μειώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Βρίσκεται στα σκουρόχρωμα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά και στις μαργαρίνες.

Σελήνιο:

έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την καταστροφική επίδραση του ηλίου στο δέρμα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ιχνοστοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως στα φυτά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στο κρέας, στα θαλασσινά, στους καρπούς.


Ψευδάργυρος:

παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στην προστασία του κυττάρου. Βρίσκεται στα οστρακοειδή, στο ψαχνό κρέας και στα πουλερικά.


Ασβέστιο:

το εντοπίζουμε στις στιβάδες της επιδερμίδας και «προστατεύει» την υγρασία, διατηρώντας την στο εσωτερικό του δέρματος. Πλούσια πηγή ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά.


Απαραίτητα λιπαρά οξέα:

Τα ω-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια) και τα ω-6 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα ακόρεστα λιπαρά) προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από διάφορες οξειδώσεις. Επίσης, μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε ένα λιπαρό πρόσωπο. Πηγές αυτών των οξέων, είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο λιπαίνει το δέρμα και καταφέρνει να διατηρεί ανέπαφα τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά. Έτσι, κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές.


Νερό:

το μεγαλύτερο ποσοστό της δομής του δέρματος αποτελείται από νερό. Προσλαμβάνοντας καθημερινά περίπου 1,5 λίτρο νερό την ημέρα αναπληρώνουμε τις απώλειες νερού από το δέρμα (εξάτμιση, ιδρώτας). Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1,4 λίτρα είναι τα πόσιμα υγρά, το 0,7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει καθώς σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) στην Αμερική αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.α. και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουμε με αυτά το νερό που πίνουμε κάθε μέρα. Ακόμα κι όταν δεν νιώθουμε δίψα θα πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε νερό ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Μερικοί τρόποι ενυδάτωσης εκτός από την κατανάλωση νερού είναι: οι χυμοί (κατά προτίμηση φυσικοί), τα ροφήματα με γάλα και χυμό φρούτων, τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζι, πεπόνι), σαλάτες, λαχανικά (αγγούρι, ντομάτα, καλαμπόκι, φασολάκια), το γάλα, το γιαούρτι, το κρύο τσάι.


Πίνακας με τα πιο πλούσια τρόφιμα σε ποσοστό νερού

αγγούρι94%
ντομάτα93%
σπανάκι92%
κρεμμύδι89%
λάχανο96%
γκρέιπφρουτ88%
μελιτζάνα92%
κουνουπίδι91%
καρότα90%
μπρόκολο92%

Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος πανελλήνιου συλλόγου διαιτολόγων, επιστημονικός συνεργάτης ελληνικού συλλόγου υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!