Τζίνσενγκ

Στις μέρες μας η δυτική κουλτούρα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανατολική θεραπευτική ιατρική. Μαζί με αυτές τις προσαρμογές στις ανατολικές μεθόδους ιατρικής, πολλοί Βόρειοι Αμερικάνοι έστρεψαν την προσοχή τους στις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας «τζίνσενγκ».

Ο όρος «τζίνσενγκ» προέρχεται από τον κινεζικό όρο «τζεν σεν» που σημαίνει «μορφή ανθρώπου» διότι η ρίζα του τζίνσενγκ έχει το σχήμα του ανθρώπινου σώματος. Το σχήμα αυτό θεωρήθηκε άλλωστε δυνατό σύμβολο θεότητας για την αρμονία της γης. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε είδη τζίνσενγκ.

Τα δυο από αυτά τα είδη είναι γηγενή στην Βόρεια Αμερική και τα άλλα τρία είδη είναι γηγενή στην Ασία. Από τα πέντε είδη μόνο τα δυο είδη είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αυτά είναι το Αμερικάνικο τζίνσενγκ και το Ασιατικό ή Ανατολικό τζίνσενγκ. Αυτά τα είδη μοιάζουν αρκετά στην μορφή και έχουν παρόμοια χημική σύσταση.

Ιδιότητες

Αν και αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως είδος φαγητού, γρήγορα θεωρήθηκε ως διεγερτικό διανοητικής και σωματικής ενέργειας. Αν και οι έρευνες για το τζίνσενγκ είναι σε πρόοδο, οι ως τώρα έρευνες (μετά από 25 χρόνια έρευνας) έχουν καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα για τις ιδιότητες του τζίνσενγκ:

 1. Το τζίνσενγκ διεγείρει τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα ιδίως σε κουρασμένους και αδύναμους ασθενείς.
 2. Το τζίνσενγκ δυναμώνει το αμυντικό σύστημα μετά από παρατεταμένη φυσική δραστηριότητα.
 3. Το τζίνσενγκ δρα ως πνευματικό διεγερτικό χωρίς παρενέργειες.
 4. Το τζίνσενγκ διεγείρει τους ενδοκρινείς αδένες που είναι υπεύθυνοι για την σεξουαλική συμπεριφορά.

Το τζίνσενγκ περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο, το οποίο βοηθά στην παραγωγή της θυμικής ορμόνης, απαραίτητη για τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Το πιο σημαντικό όμως συστατικό του τζίνσενγκ είναι οι περισσότερες από 25 γλυκοσίδες ονομαζόμενα «τζινγκσενγκσίδες».

Τα γλυκοσίδια εμφανίζονται να δρουν στα επινεφρίδια προφυλάσσοντας έτσι τη θυρεοδική υποτροφία και την παραγωγή των κορτικοστεροειδών ως απάντηση στο φυσικό, χημικό και βιολογικό άγχος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Αμερικάνικο τζίνσενγκ έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γλυκοσίδες στις ρίζες του από το Ασιατικό τζίνσενγκ και γι΄ αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ως ευοδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι σταθεροποιεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού αναλόγως με τις ανάγκες του. Για παράδειγμα μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος αλλά να αυξήσει την χαμηλή πίεση του αίματος.

Επίσης, το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται για την μείωση του άγχους, την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος, επαυξάνει την μνήμη και διεγείρει το αμυντικό σύστημα.

Γενικά το τζίνσενγκ βοηθά στα εξής:
 • Ανακουφίζει από το στρες
 • Βελτιώνει την μνήμη
 • Αυξάνει την ενέργεια
 • Ενισχύει την ζωτικότητα
 • Προλαμβάνει από αρρώστιες
 • Ανακουφίζει από πονοκεφάλους
 • Υπερνικά την κούραση
 • Δυναμώνει το σώμα
 • Προφυλάσσει από αρρώστιες

Το τζίνσενγκ βοηθά τον άνθρωπο να διατηρεί σε εξαιρετικό βαθμό τις σωματικές λειτουργίες του. Έχει αποδειχθεί ότι το τζίνσενγκ αυξάνει την αντοχή, την ενέργεια και την αντίσταση από μολύνσεις σε ιούς και περιβαλλοντικές τοξίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει συγκεκριμένες επιδράσεις, οι οποίες στηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, την λειτουργία του ήπατος, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος.

Συνιστάμενη δόση:

Σύμφωνα με την παράδοση, η πρέπουσα δόση για το τζίνσενγκ είναι 2-3 γραμμάρια την ημέρα ή μια μικρή φέτα από την ρίζα όσο μια φέτα από αμύγδαλο, ή αν χρησιμοποιήσετε σε σκόνη, μια κάψουλα.

Μπορείτε επίσης να βράσετε την ρίζα και να το πιείτε σαν τσάι, ή να το σιγοβράσετε για μια ώρα μέσα στην κοτόσουπα για έναν θεραπευτικό κρεατοζωμό, ή να το φυλάξετε για 3 μήνες μαζί με λικέρ και να το πιείτε ως διουρητικό και καθαρκτικό ή απλώς να το μασήσετε.

Γενικά το τζίνσενγκ είναι από τα πιο διάσημα θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στις μέρες μας. Αυξάνει την πνευματική και την σωματική ικανότητα και ενισχύει την αντίσταση στο άγχος και τις ασθένειες. Ωστόσο, όπως και να το καταναλώσετε, το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε τις προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του τζίνσενγκ, αυτές που εδώ και πάνω από 5000 χρόνια το ανθρώπινο είδος απολαμβάνει.

Οι άνδρες χρησιμοποιούν αυτό το βότανο για να βελτιώσουν τις σεξουαλικές τους λειτουργίες και να παραμείνουν ικανοί. Το τζίνσενγκ πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες και χρησιμοποιείται για να θεραπεύει τα μεταεμμηνοπαυσικά συμπτώματα.

Συμβουλεύει η κυρία Βασιλική Κούλουλα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!