1 . Ρυθμίστε ανάλογα την ποσότητα της τροφής που τρώτε με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υγιεινό βάρος.
2. Ακολουθήστε μια διατροφή που να εξασφαλίζει επάρκεια θρεπτικών συστατικών και αποτελείται από μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
3. Επιλέξτε ένα διαιτολόγιο που να είναι χαμηλό σε λιπαρά, κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.
4. Επιλέξτε μια διατροφή με πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
5. Καταναλώστε τα απλά σάκχαρα με μέτρο. Ο προτεινόμενος διατροφικός στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των απλών σακχάρων, όπως είναι η κοινή ζάχαρη.
6. Επιλέξτε διατροφή μέτρια σε αλάτι και νάτριο.
7. Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά να πίνετε με μέτρο.
8. Διατηρήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών σε μέτριο αλλά επαρκές επίπεδο, εξασφαλίζοντας πολλή την καθημερινή σας πρωτεΐνη από φυτικές πηγές.
9. Να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου.
10. Τα παιδιά και άλλα άτομα που είναι επιρρεπείς σε τερηδόνα θα πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκές φθόριο.
11. Γενικά αποφεύγετε τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε υπέρβαση των Δ.Π.Α. οποιαδήποτε ημέρα.
12. Τρώτε λιγότερα τρόφιμα με αμφισβητούμενα νε πρόσθετα.
Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος πανελλήνιου συλλόγου διαιτολόγων, επιστημονικός συνεργάτης ελληνικού συλλόγου υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση