Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορούν να παρουσιάσουν τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για τον οστεοπορωτικό ασθενή. Συγκεκριμένα:
- Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για σύνθεση της βιταμίνης D. Όπως γνωρίζουμε η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν – έκθεση των χεριών και του προσώπου. Μπορείτε να αποφύγετε τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00 – 16:00) καθότι η βιταμίνη συντίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση αντηλιακού δρα ανασταλτικά στην σύνθεση της βιταμίνης D.
- Επωφεληθείτε του καλού καιρού και ξεκινήστε συστηματικά το περπάτημα. Η συστηματική βάδιση εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση βελτιώνει αισθητά την φυσική μας κατάσταση, ενισχύει την μυϊκή μας ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και την στάση του σώματός μας.
- Συνιστάται όμως μεγάλη προσοχή στο καλοκαιρινό περιβάλλον γιατί τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται κατά μεγάλο βαθμό. Φοράτε ίσια παπούτσια και όχι μακριες βερμούδες (για να μην πατήσετε το ρεβέρ), αποφύγετε υγρά δάπεδα, τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (π.χ. μεσημέρι) γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε και να πέσετε και επιδιώξτε να έχετε μαζί σας κάποιον ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης ή αστάθειας.
- Προτιμήστε την μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που έχουμε το καλοκαίρι μιας και η αυξημένη κατανάλωσή τους ελαττώνουν την οστική απώλεια σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες (συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως: 5 μερίδες).
Συμβουλεύει ο κος Γιάννης Χιώτης, Χειρουργό Ορθοπαιδικό, Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου