Νευρογενής ανορεξία και οστεοπόρωση

Συμβουλεύει ο κος Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης»

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  • μεγάλη απώλεια βάρους με τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος < 17,5 Φ.Τ (18,5-25)
  • αμηνόρροια (τουλάχιστον 3 ρύσεις)
  • στρεβλή εικόνα σώματος με την αίσθηση ότι υπάρχει περιττό λίπος ακόμη κι όταν το σώμα είναι αποστεωμένο
  • καταθλιπτική διάθεση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, ξηρότητα δέρματος.

Η νευρική ανορεξία είναι μια νόσος που επηρεάζει την λειτουργία πολλών οργάνων και ιστών του ανθρώπινου οργανισμού μεταξύ των οποίων και τα οστά. Αν και αφορά και τα δυο φύλα είναι 10 φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και συνήθως η έναρξη της νόσου αρχίζει στην ηλικία των 16-17 ετών.

Οι λόγοι που η νόσος αυτή έχει βλαπτική επίδραση στο σκελετό είναι:

Ορμονικοί: Στα κορίτσια η έλλειψη των οιστρογόνων που χαρακτηρίζει την νόσο και προκαλεί τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως επιδρά αρνητικά στη ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα κατά την εφηβεία με αποτέλεσμα χαμηλή οστική πυκνότητα και αντοχή. Παρόμοια τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν αρνητικά την οστική υγεία των αγοριών. Ακόμα παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα του Ινσουλινομιμητικου αυξητικού παράγοντα, μιας ορμόνης που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και η μείωση της έχει αρνητική δράση στην σκελετική ανάπτυξη όπως επίσης και υπερκορτιζολαιμία μιας ακόμη ορμόνης που δρα αρνητικά στον οστικό μεταβολισμό.

Χαμηλό σωματικό βάρος: Το χαμηλό βάρος έχει άμεση βλαπτική δράση στα οστά και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα οστεοπόρωσης και αυξημένου κινδύνου κατάγματος ακόμα και για τα άτομα χωρίς νευρογενή ανορεξία.

Κακή διατροφή: Εξ αιτίας της περιορισμένης πρόληψης τροφής τα άτομα με νευρογενή ανορεξία δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σκελετό (Ασβέστιο, Βιταμίνη D, πρωτεΐνες, και άλλα σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Αντιμετώπιση

Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική γιατί η απώλεια της οστικής πυκνότητας μπορεί να συμβεί από πολύ νωρίς στη διαδρομή της ασθένειας.

-Στις απαραίτητες εξετάσεις συμπεριλαμβάνεται και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας στα πλαίσια της διερεύνησης της νόσου με ιδιαίτερη προσοχή στην ερμηνεία της όταν πρόκειται για αναπτυσσόμενο σκελετό.

-Η επαναφορά του σωματικού βάρους και των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της νευρογενούς ανορεξίας.

-Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D,πρωτεΐνες και άλλα ιχνοστοιχεία.

-Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με αποφυγή του καπνίσματος και οινοπνευματωδών θα βοηθήσει πολύ.

-Αν και η άσκηση είναι απαραίτητη για τον σκελετό χρειάζεται να γίνεται με σύνεση, ώστε να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

-Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ειδικά στη νευρογενή ανορεξία αλλά υπάρχουν υπό εξέλιξη μελέτες.

-Γενικά δεν συνιστάται η χορήγηση ορμονών, αν και μελέτες με διαδερμικά οιστρογόνα κατά την εφηβική ηλικία δείχνουν ότι επαναφέρουν τα επίπεδα τους σε φυσιολογικά όρια.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!