Μυϊκές κράμπες και μαγνήσιο

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες;

Για πολλούς ανθρώπους οι μυϊκές κράμπες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα. Πρόκειται για ισχυρές, επίπονες συστολές ή συσφίξεις μυών, που έρχονται αιφνίδια και μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως και αρκετά λεπτά. Συνήθως εμφανίζονται σε μυς των ποδιών προκαλώντας έντονο πόνο και αδυναμία λειτουργίας των συγκεκριμένων μυών.
Που οφείλονται οι μυϊκές κράμπες;

Το τι μπορεί να τις προκαλέσει δεν είναι πάντοτε γνωστό και μπορεί να οφείλονται σε διάφορες καταστάσεις και δραστηριότητες όπως:

  • στην εγκυμοσύνη,
  • σε έντονες και μεγάλης διάρκειας ασκήσεις ,
  • σε καταπονήσεις και τραυματισμούς μυών,
  • σε παρατεταμένη ακινησία του σώματος στην ίδια στάση,
  • σε αφυδάτωση και σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές,
    ενώ συχνά αποτελούν συνοδό σύμπτωμα άλλων παθήσεων όπως νευρικών και ενδοκρινικών διαταραχών ,θυρεοειδοπάθειας, σακχαρώδους διαβήτη, και αναιμίας.

Μαγνήσιο και σωματική υγεία

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 25g μαγνησίου ,όπου το 50-60% βρίσκεται στο σκελετικό σύστημα ενώ το υπόλοιπο συναντάται σε μυς , μαλακούς ιστούς καθώς και στα σωματικά υγρά.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού καθώς συμμετέχει σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της οστικής υγείας και για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

Μαγνήσιο και κράμπες

Τα τελευταία χρόνια πολλοί υποστηρίζουν πως η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου, μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα των μυϊκών κραμπών. Κατά πόσο όμως αυτό ισχύει;

Για να καταλάβουμε το μηχανισμό μέσω του οποίου το μαγνήσιο συμβάλει στην αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών χρειάζεται προηγουμένως να κατανοήσουμε το ρόλο του μαγνησίου στη μυϊκή συστολή και χαλάρωση.

Μετά τη μυϊκή συστολή οι μυς πρέπει να χαλαρώσουν και για να γίνει αυτό απαιτείται το μαγνήσιο. Όταν το σώμα μας διαθέτει λιγότερο μαγνήσιο από το απαιτούμενο τότε οι μυς συστέλλονται τόσο πολύ, προκαλώντας σπασμούς ή μυϊκές κράμπες.

Τα παραπάνω στοιχεία αιτιολογούν τη λήψη συμπληρώματος μαγνησίου για τη θεραπεία μυϊκών κραμπών.

Είναι όμως όλα τα ερευνητικά δεδομένα υπέρ της συμπληρωματικής χορήγησης μαγνησίου για την αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών;

Δυστυχώς όπως συχνά συμβαίνει στις βιοιατρικές επιστήμες τα αποτελέσματα των ερευνών είναι δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα και οριστικά. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του μαγνησίου και των μυϊκών κραμπών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα που να αποδεικνύουν πως η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου συμβάλλει στον περιορισμό και στην πρόληψη μυϊκών κραμπών στον γενικό πληθυσμό. Από την άλλη, ορισμένες μελέτες δείχνουν πως στις εγκύους το μαγνήσιο φαίνεται να έχει κάποια θετική επίδραση, αυτό όμως χρήζει περεταίρω διερεύνησης.

Εάν τελικά αποφασίσουμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με μαγνήσιο, το ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι 350mg και η συνιστώμενη ημερήσια δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) είναι για άντρες (19-30 ετών) είναι 400 mg και για γυναίκες(19-30 ετών) 310 mg, ενώ για άντρες (30+ ετών) 420 mg και για γυναίκες(30+ ετών) 320 mg.

Επομένως είναι σημαντικό να ελέγχουμε ότι δεν υπερβαίνουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου , διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες του σκευάσματος που σκοπεύομε να λάβουμε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για σας προσωπικά στο να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με μαγνήσιο.

Εκτός όμως από τη συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου δεν πρέπει να αμελούμε την πρόσληψη μαγνησίου μέσω του καθημερινού μας διαιτολογίου.

Καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια κ.α..

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο καθώς και πρακτικά σε ποσότητες ανάλογες με τη μερίδα σερβιρίσματος που μπορεί να έχει ο καθένας πως μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του διαιτολογίου μας με μαγνήσιο.

Για παράδειγμα:

 

Ποσότητα

Συνιστώμενη πρόσληψη

(400 mg/ημέρα)

Σπανάκι βρασμένο

1 φλιτζάνι (180g)

39%

Σέσκουλα

1 φλιτζάνι (180g)

38%

Μαύρα φασόλια

1 φλιτζάνι (172g)

30%

Λιναρόσπορος

28 g

27%

Αμύγδαλα

28 g

20%

Κάσιους

28 g

20%

Μαύρη σοκολάτα

28 g

16%

Αβοκάντο

1 μέτριο (200g)

15%

Συμβουλεύει η κα Χριστίνα Βασιλοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!