Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μειώνεται με την ηλικία, σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων απολαμβάνει την διαύγεια παρά την περασμένη ηλικία τους. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την απώλεια μνήμης και όλα όσα αυτή σημαίνει…
Ωρίμανση και μνήμη
Μετά την ηλικία των 40-50 υπάρχει τουλάχιστον 2% μείωση του εγκεφάλου σε κάθε δεκαετία. Τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτά που αφορούν στην μνήμη. Στην εμμηνόπαυση η απώλεια των οιστρογόνων επιδρά στην νοητική διαύγεια και στην μνήμη.
Η οπτική και ακουστική μνήμη επηρεάζεται στα 50. Η μνήμη και η δημιουργικότητα μειώνονται. Αυτά μπορούν να προληφθούν με ασκήσεις μνήμης, δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, άσκηση, λήψη συμπληρωμάτων, ή ακόμα και φαρμάκων.
Άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου
Συχνά στις ηλικίες 50-60, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο ικανοί να κάνουν πράγματα μονομιάς κι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην εκμάθηση νέων τεχνικών πραγμάτων, χειρισμών. Ξεκινώντας από τα 50, πολλοί ενδοκρινείς αδένες που συνδέονται με τον εγκέφαλο αρχίζουν να μειώνονται. Αυτές περιλαμβάνουν την ενέργεια, την σταθερότητα στην ερωτική διάθεση, ικανότητα ύπνου, ικανότητα διατήρησης της μυϊκής μάζας. Μια υγιεινή διατροφή συνδυασμένη με όσα προαναφέρθηκαν μπορεί να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα.
Διάθεση
Είναι επίσης ακριβές ότι οι διαταραχές της διάθεσης που συνδέονται με τους ενδοκρινείς αδένες αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε. Αυτές μπορεί να ταυτίζονται με χαμηλή ενέργεια, κακή διάθεση, ή κατάθλιψη. Και πάλι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με θεραπείες ψυχολογικές και σωματικές.
Τι μπορεί να επισπεύσει την γήρανση;
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να επισπεύσουν την γήρανση του εγκεφάλου:
- Έλλειψη νοητικής λειτουργίας
- Εκτεταμένη χρήση ή κατάχρηση: καπνίσματος, ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ.
- Έλλειψη φυσικής άσκησης
- Κακή διατροφή
- Άγχος
- Συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις (υψηλή πίεση, διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, κατάθλιψη, ανικανότητα όρασης ή ακοής, εγκεφαλικές κακώσεις, διαταραχές ύπνου)
- Έλλειψη συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Εάν υιοθετήσουμε στον τρόπο ζωής μας μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πολλά δημητριακά, ασκούμαστε τακτικά, ελέγχουμε το άγχος μας και παίρνουμε συμπληρώματα που θα μας συστήσει ο γιατρός μας, μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τον εγκέφαλό μας, τη διάθεσή μας και να έχουμε καλύτερο ύπνο.
Η γήρανση του εγκεφάλου ξεκινά στα 40-60 χρόνια και οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να καθυστερήσει με ένα τακτικό πρόγραμμα ασκήσεων.
Τι να κάνω;
- Η ενασχόληση σε κοινωνικές δραστηριότητες είναι η πρώτη και σημαντικότερη πρόταση που κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο ενδιαφερόμαστε, να ετοιμαστούμε, να βγούμε από το σπίτι, να επικοινωνήσουμε, μια σειρά λειτουργιών που ενεργοποιούν το μυαλό μας. Η εργασία (αμειβόμενη ή εθελοντική) είναι άλλος ένας τρόπος να μείνουμε ενεργοί πολίτες.
- Συνεχίστε να μαθαίνετε! Από το διάβασμα βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, μέχρι το να παίζουμε χαρτιά, σκάκι, σταυρόλεξα ή παζλ.
- Οι εκδρομές και οι επισκέψεις σε θέατρο, κινηματογράφο, μουσεία είναι άλλη μια σειρά δραστηριοτήτων που μας κρατάει ενεργοποιημένους.
- Άσκηση: ο ρόλος της άσκησης επισημαίνεται από όλους του ειδικούς και έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο θέμα της μνήμης, της διάθεσης και του ύπνου.
- Αναζητήστε βοήθεια: εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα άγχους, συμπεριφοράς, ύπνου, υγείας, μην ζείτε με αυτό. Απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό ή ψυχολόγο συζητήστε μαζί του τι σας απασχολεί και μαζί θα βρείτε την καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία.
Συμβουλεύει η Αναστασία Κοτσοπούλου, Ψυχολόγος