Πώς να μειώσω την δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο πρόσωπό μου και ποιοι είναι οι τρόποι για να καθαρίσω τα ήδη υπάρχοντα στίγματα;

Συμβουλεύει η κα Κατερίνα Χαντάντ, Αισθητικός

Οι φαγέσωρες είναι γνωστοί σε όλους μας ως «μαύρα στίγματα». Τα μαύρα στίγματα είναι μικρά κεράτινα βύσματα που φράζουν τον τριχοσμηγματογόνο πόρο και λόγω της οξείδωσης του σμήγματος γίνονται πιο σκούρα στην επιφάνεια. Το κλειδί για ένα καθαρό δέρμα είναι η πρόληψη. Οι φαγέσωρες δημιουργούνται κυρίως όταν έχουμε υπερέκκριση σμήγματος κι όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μαζεύονται και φράζουν τους πόρους. Σε περίπτωση που τα μαύρα σμήγματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε ακνεϊκές βλάβες, γι’ αυτό ο καθαρισμός τους είναι πολύ σημαντικός.

Τα τέσσερα βήματα για την πρόληψη των φαγεσώρων είναι πολύ απλά:

  • Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος μας είναι το Α και το Ω. Ο σωστός καθαρισμός, η απολέπιση και η ενυδάτωση του δέρματος είναι τα βασικά βήματα για ένα υγιές δέρμα.
  • Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατηρούμε ένα υγιές δέρμα. Η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες, το αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
  • Το κάπνισμα είναι βλαβερό όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την υγεία του δέρματός μας. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και μειώνεται η δημιουργία ριζών.
  • Τα κατάλληλα προϊόντα για την κάθε ηλικία είναι διαφορετικά καθώς αλλάζουν και οι ανάγκες του δέρματος μας. Συμβουλευτείτε την αισθητικό σας, τον δερματολόγο σας ή και τον φαρμακοποιό σας για να σας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή προϊόντων για τις δικές σας ανάγκες.

Τα 5 tips της αισθητικού για τα μαύρα στίγματα:

  • Ενυδάτωση

Εφαρμόστε καθημερινά ενυδατικό προϊόν κατάλληλο για λιπαρά δέρματα. Η σωστή ενυδάτωση του προσώπου ρυθμίζει την παραγωγή της λιπαρότητας κι εμποδίζει την περίσσεια σμήγματος που φράζει τους πόρους.

  • Χρησιμοποιήστε μη-φαγεσωρογόνα προϊόντα

Κάποιες φορές προϊόντα όπως τα αντηλιακά, τα make-up και οι κρέμες μπορούν να φράξουν τους πόρους. Επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά και καθαρίστε σχολαστικά το πρόσωπό σας για να τα αφαιρέσετε. Τα ήδη υπάρχοντα μαύρα στίγματα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν στο σπίτι. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε μια επαγγελματία αισθητικό για ένα βαθύ καθαρισμό. Μη προσπαθείτε μόνοι σας καθώς μπορεί να τραυματίσετε το δέρμα σας ή να δημιουργήσετε κάποια μόλυνση.

  • Καθαρισμός προσώπου

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε το δέρμα μας καθημερινά και το πρωί και το βράδυ με ένα καθαριστικό προϊόν. Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή λοσιόν, ώστε να αφαιρούνται όλοι οι ρύποι και η περίσσεια λιπαρότητα που εκκρίνει το δέρμα μας.

  • Απολέπιση

Αφαιρέστε τα νεκρά κύτταρα του προσώπου σας με το κατάλληλο για εσάς, απολεπιστικό, μια φορά την εβδομάδα. Υπάρχουν απολεπιστικά scrub, ενζυμικά απολεπιστικά και προϊόντα που περιέχουν οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ.

  • Μάσκα

Απλώστε στο δέρμα σας μια ή δύο φορές την εβδομάδα μια καθαριστική μάσκα. Οι μάσκες αργύλου, μάσκες με ενεργό άνθρακα και μάσκες με οξέα φρούτων είναι οι πιο κατάλληλες.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!