Συμβουλεύει ο κος Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Μπορεί η κυκλοθυμία να είναι γένος… θηλυκού αλλά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, οι περισσότερες γυναίκες, είναι πιο επιρρεπείς στις απότομες εναλλαγές τόσο της διάθεσης όσο και των συναισθημάτων. Για την κατάσταση αυτή, ενοχοποιείται η απότομη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό. Οι ορμόνες αυτές, όταν οι τιμές τους μεταβάλλονται επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη λειτουργία του κόλπου, των ωοθηκών και των μαστών αλλά και το νευρικό σύστημα της κάθε γυναίκας.
Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ότι οι ορμονικές αυτές διαταραχές ευθύνονται αποκλειστικά για την κυκλοθυμία των γυναικών με κύριο χαρακτηριστικό να «περνούν» από τη χαρά, στο θυμό και από τη θλίψη στη νευρικότητα. Ωστόσο ο βαθμός που θα επηρεάσει η εμμηνόπαυση την κάθε γυναίκα έχει άμεση εξάρτηση με την προσωπικότητά της, τη γνώση και το βαθμό εξοικείωσή της με αυτή την απόλυτη φυσιολογική διαδικασία.
Καθοριστικό ρόλο στην ευαίσθητη αυτή περίοδο παίζει αναμφισβήτητα το έταιρον ήμισυ των γυναικών. Επιβάλλεται ο σύντροφος να μην είναι αμέτοχος και αδιάφορος απέναντι σε αυτή τη νέα φάση που εισέρχεται η κάθε γυναίκα, αλλά να στέκεται δίπλα της και να τη στηρίζει ψυχολογικά.
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι η ίδια γυναίκα που γνώρισε και παντρεύτηκε. Γι’ αυτό ας γίνει κοινωνός των φόβων και για όσο διάστημα διαρκούν τα βασανιστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, να μοιράζεται μαζί της, τις όποιες αλλαγές βιώνει το σώμα της. Εξάλλου όλες οι γυναίκες, σε οποιαδήποτε ηλικία, θέλουν να αισθάνονται αγαπητές και επιθυμητές.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Τα προβλήματα ακόμη και στην ερωτική ζωή του ζευγαριού μπορεί να δοκιμάσουν τη σχέση αλλά να θυμάστε πως οι διαξιφισμοί αλλά και οι έντονες αντιδράσεις απέναντι στη κυκλοθυμική συμπεριφορά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Εκτός από την επικοινωνία στο χέρι της κάθε γυναίκας είναι όμως να τιθασεύει την κυκλοθυμία η οποία επηρεάζει, στενοχωρεί και ενοχλεί όχι μόνο την ίδια αλλά και τους άλλους. Πριν αντιδράσετε, θυμηθείτε να πάρετε βαθιές ανάσες ή να μετρήσετε από μέσα σας μέχρι το 10 ή να επαναλάβετε μία λέξη ή μία φράση μέχρι να ηρεμήσετε. Επίσης, μην βλέπετε αρνητικά την περίπτωση της ψυχοθεραπείας. Ένας ειδικός μπορεί να σας δώσει επαγγελματικές συμβουλές, να εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος και να βάλετε θεραπευτικούς στόχους μαζί.