Συμβουλεύει ο κος Χρήστος Κομισόπουλος, Φυσικοθεραπευτής
Τι είναι οι κράμπες;
Οι κράμπες είναι οι συσπάσεις μυών, οι οποίες γίνονται αυτόματα και δεν επιτρέπουν στον μυ να χαλαρώσει, να εξυπηρετηθεί ο μεταβολισμός του και να οξυγονωθεί. Έτσι, ο μυς εισέρχεται σε μια κατάσταση κούρασης, πόνου και σπασμών για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Που οφείλονται;
Οι κράμπες μπορεί να οφείλονται άλλοτε σε διαταραχή του μεταβολισμού των ιόντων, των αλάτων, σε μικροτραυματισμούς των μυών κ.ο.κ.
Τι διαφορά έχει το «πιάσιμο» από την «κράμπα»;
Όταν αναφερόμαστε σε «πιάσιμο» συνήθως εννοούμε την ατελή, όχι κανονική χαλάρωση, ξεκούραση του μυός, η οποία συνυπάρχει συνήθως με κακή στάση του σώματος ή κακή λειτουργία (βάρη, λανθασμένες κινήσεις κ.ο.κ.). Επίσης, «πιάσιμο» αισθανόμαστε μετά από έντονη μυϊκή δραστηριότητα, λόγω μικροτραυματισμού των μυών, που προάγει την ανάπτυξη και υπερτροφία του μυός. Είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με την κράμπα κι ο πόνος, αναμένεται σε μερικές μέρες να έχει υποχωρήσει.
Τι μπορούμε να κάνουμε την στιγμή που μας πιάνει κράμπα;
Ένας άμεσος τρόπος αντιμετώπισης της κράμπας, εκείνη τη στιγμή που εμφανίζεται, είναι η πραγματοποίηση κινήσεων με φορά αντίθετη στην άρθρωση απ’ ό,τι η φορά του πόνου, δηλαδή διατάσεων των μυών. Για παράδειγμα, εάν η κράμπα μας «κατεβάζει» το δάκτυλο του ποδιού, πιάνουμε το δάχτυλο με το χέρι μας και το τραβάμε προς τα επάνω. Αν ο μυς προσπαθεί να τεντώσει το πέλμα μας προς τα κάτω, εμείς πρέπει να πατάμε στις μύτες δηλαδή, πατάμε το πόδι μας στο έδαφος για να μην κατέβει το πέλμα και πάμε κόντρα στην τάση του μυός κ.ο.κ. Έτσι το αποτρέψουμε να μπει σε αυτές τις συνεχόμενες συσπάσεις.
Για το πιάσιμο, εκτός από την ήπια διάταση, έχει θέση και η φυσικοθεραπεία, δηλαδή εφαρμογή θερμοθεραπείας, (θερμά επιθέματα, ή διαθερμία), αναλγητικού ρεύματος μάλαξης, διατάσεων κι αυτοκόλλητων ταινιών κινησιοθεραπείας. Τέλος, απαραίτητη είναι η κινησιοθεραπεία και η προσοχή της στάσης του σώματος, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος κινητικό πρότυπο και να εξαλειφθούν τόσο οι κράμπες όσο και τα πιασίματα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε θέσεις εργασίας και ανάπαυσης (σκύψιμο, καμπούριασμα, λοξό κάθισμα, στήριξη της μέσης) στις καθημερινές δραστηριότητες (μαγείρεμα, οδήγηση, τηλεφώνημα, υπολογιστής, καθαριότητα, ψώνια) καθώς κι όταν μεταφέρουμε κάποιο βάρος ή/και δένουμε τα υποδήματα μας.