Κλιμακτήριος

Κλιμακτήριος: και τώρα τι παθαίνω;

dreamstime_3298201Πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται και μόνο στην ιδέα ότι πλησιάζει η περίοδος της κλιμακτηρίου τους και αυτό γιατί ακούνε από τις φίλες τους και το περιβάλλον τους για κάποιες «κακές κλιμακτηρίους». Τι σημαίνει αυτό και πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας βιώνοντας και επιβιώνοντας αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου;

Τι είναι κλιμακτήριος;

Στα λεξικά αναφέρεται «στην εποχή και στο φαινόμενο της μεταβολής στη γονιμότητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα». Ουσιαστικά όμως πρόκειται για το χρονικό αυτό διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Ο μέσος όρος ηλικίας γυναικών που σταματάει η περίοδος τους (εμμηνόπαυση) είναι τα 52 χρόνια, παρ’ ολ’ αυτά μπορεί να συμβεί στα 30 ή τα 60. Αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να είναι δραματική ή πολύ απλή, διαφέρει από γυναικά σε γυναίκα αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο: παύουν να έχουν περίοδο. Κάποιοι λένε πως είναι η ανάποδη εφηβεία- μια εποχή με συγκρούσεις με πολλές ορμόνες και συναισθήματα. Η περίοδος της κλιμακτηρίου διαρκεί 2-5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, ως την περίοδο αποκατάστασης των ορμονών της γυναίκας μετά από αυτή (2-5 χρόνια μετά-μπορεί να φτάσουν και τα 10).

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να ποικίλουν από ελαφρές εξάψεις μέσα στην νύχτα ως πολύ ιδρώτα όλη τη μέρα και τη νύχτα. Μερικές γυναίκες έχουν κηλίδες αίματος για μερικούς μήνες και άλλες αιμορραγίες για χρόνια. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την ορμονική ανισορροπία και αλλαγή αλλά συνδέονται άμεσα με την διατροφή, τον τρόπο ζωής και γενετικούς παράγοντες. Πολλές γυναίκες το 2004 έφτασαν τα 50 χρόνια, εργαζόμενες 60 ώρες την εβδομάδα, φροντίζοντας μια οικογένεια –παιδιά και γονείς- έχοντας ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους. Με αποτέλεσμα να εξαντλήσουν τις ορμόνες τους και να έχουν ελάχιστο απόθεμα για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη φυσική περίοδο της ζωής τους όταν το σώμα εξοικονομεί ορμόνες για το δεύτερο μισό της ζωής μας. Ιδανικά οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο να ξεκουράζονται και να απολαύσουν την αλλαγή των χρόνων που ακολουθούν, ελάχιστες έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τι είναι η κακή κλιμακτήριος;

Πολλές φορές ακούμε γυναίκες να παραπονιούνται ότι περνούν μια πολύ κακή κλιμακτήριο. Αυτό όμως τι σημαίνει γιατί: για εμένα η αϋπνία μπορεί να είναι κακή κλιμακτήριος και για κάποια άλλη που έχει περισσότερα συμπτώματα να είναι η δική της.
Κακή κλιμακτήριος είναι όταν φτάνουμε σε σημεία που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας: πέρα από τις σωματικές αλλαγές βιώνουμε και συναισθηματικές. Το ότι δεν μπορώ να κάνω πλέον παιδιά μπορεί να ερμηνευτεί ως είναι άχρηστη, δεν θέλω πια σεξ, δεν έχω λόγο ύπαρξης, βυθίζομαι σε κατάθλιψη, κλαίω, γίνομαι υπερευαίσθητη, αισθάνομαι εγκατάλειψη. Πολλές φορές αυτή η περίοδος συμπίπτει με άλλες αλλαγές στην οικογένεια: τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι (για σπουδές ή γάμο), πεθαίνουν οι γονείς και αυτό επιβαρύνει την κατάσταση. Τα συναισθήματα περιπλέκονται και το άγχος γίνεται μεγαλύτερο. Ξαφνικά νιώθω μόνη, πως ότι πρόσφερα τόσα χρόνια δεν αναγνωρίστηκε και πως δεν έχω κανένα να μιλήσω. Η βοήθεια κάποιου ειδικού σε αυτή τη φάση είναι σημαντική.

Τι μπορώ να κάνω;

Αυτό που αρχικά χρειάζεται να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις πως είναι μια περίοδος αλλαγών και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις υπέρ σου: να αρχίσεις να απολαμβάνεις πράγματα (καλύτερη διατροφή, άσκηση, περιποίηση). Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθεις και να βιώσεις αυτή την πορεία προς την ωριμότητα. Μην κρατάς πράγματα και συναισθήματα μέσα σου: αυτά σε κάνουν να ξυπνάς την νύχτα. Φάε σωστά γυμνάσου προσπάθησε να κοιμάσαι καλύτερα, ακολούθησε πρόγραμμα αποτοξίνωσης για να διώξεις τις τοξίνες που σε έχουν καταβάλει. Πάρε συμπληρώματα που θα συστήσει ο γιατρός. Αναζήτησε τις ισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις, γνωρίζοντας πως πολλά έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να γίνουν όπως πριν 30 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά. Δες το καλό που μπορεί να βγει από αυτό. Είναι πράγματι η δεύτερη εφηβεία και καλό είναι να μπορέσεις να την βιώσεις με αυτό τον τρόπο.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!